Kim Džong Un si je po navedbah južnokorejske tiskovne agencije na inštitutu ogledal deset jedrskih konic. Foto: AP
Kim Džong Un si je po navedbah južnokorejske tiskovne agencije na inštitutu ogledal deset jedrskih konic. Foto: AP

Severnokorejska uradna osrednja tiskovna agencija (KCNA) poroča, da je Kim med obiskom inštituta za jedrsko orožje dejal, da bi se morala Severna Koreja pripraviti na uporabo svojega jedrskega orožja "kadar koli in kjer koli".

Kim je predstavnike inštituta pozval, naj "na daljnoviden način razširijo proizvodnjo jedrskih materialov za orožje za temeljito izvajanje načrta o eksponentnem povečevanju jedrskega orožja," navedbe KCNA-ja povzema Al Džazira.

Kim je še dejal, da je politika širjenja severnokorejskega arzenala namenjena izključno obrambi države ter regionalnemu miru in stabilnosti.

Severna Koreja se je lani razglasila za "nepovratno" jedrsko silo, voditelj Kim pa je nedavno pozval k "eksponentnemu" povečanju proizvodnje orožja, vključno s taktičnim jedrskim orožjem.

Glede na objavljene fotografije si je Kim na inštitutu ogledal taktične jedrske konice hvasan-31, predstavili pa so mu tudi integrirani sistem informacijske tehnologije za upravljanje jedrskega orožja, imenovan Haekbangashoe, kar pomeni "jedrski sprožilec".

Sorodna novica Kim Džong Un zadovoljen z vajami "jedrskega protinapada" zoper ZDA in Južno Korejo

Prejšnji teden izvedli vaje "jedrskega protinapada"

KCNA poroča, da so natančnost, zanesljivost in varnost sistema preverili med nedavnimi vajami, ki so simulirale jedrski protinapad. Severnokorejske sile so ob tem prejšnji teden preizkusile tudi novo podvodno orožje, imenovano Haeil – cunami v korejščini.

"Fotografije prikazujejo približno deset taktičnih jedrskih bojnih glav z očitnim namenom pokazati, da bi država lahko postavila bojne glave na velike izstrelke, ki ciljajo na Južno Korejo," ob tem poroča južnokorejska tiskovna agencija Yonhap.

Ameriška letalonosilka v Južni Koreji

Južna Koreja in ZDA v tem času izvajata največje skupne vojaške vaje v zadnjih petih letih. Danes je po vajah v mednarodnih vodah v južnokorejsko pristanišče Busan priplula ameriška letalonosilka na jedrski pogon USS Nimitz, na vajah sodelujejo tudi ameriški jedrski bombniki in najnovejši lovci.

Pjongjang skupne vojaške vaje dojema kot priprave na invazijo, čeprav obe zaveznici trditi, da so obrambno naravnane.