Severnokorejski vodja vodi novo zunanjo politiko države. Foto: EPA
Severnokorejski vodja vodi novo zunanjo politiko države. Foto: EPA

Kot so sporočili iz predsedniške palače Modra hiša v Seulu, bo predsednik Mun Dže In vabilo severnokorejskega kolega predal papežu Frančišku naslednji teden, med obiskom v Evropi, kjer se bo s papežem sestal v okviru svojega obiska v Vatikanu, med 17. in 18. oktobrom.

Kot poroča Guardian, je novo vabilo Kima vodji Rimskokatoliške cerkve del prizadevanj, da bi omehčal svojo podobo paranoičnega voditelja represivne države v podobo mladega in dinamičnega vodjo.

Toplejše vodenje zunanje politike
Severnokorejski vodja Kim Džong Un je začel voditi toplejšo zunanjo politiko – po vrhu z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, kmalu naj bi sledilo novo srečanje, je Pjongjang pretekle dni obiskal ameriški državni sekretar Mike Pompeo.

S Kimom sta se dogovorila, da bo Severna Koreja dovolila prihod mednarodnih inšpektorjev, ki bodo preverili uničenje poligona za jedrske poskuse. Severna Koreja je maja sporočila, da je zaprla poligon za izvajanje jedrskih poskusov Pungje Ri na severovzhodu države, vendar pa doslej na to območje ni spustila mednarodnih opazovalcev, da bi to preverili.

Severna Koreja je med drugim otoplila tudi odnose z južno sosedo Južno Korejo.