V času priprav na srečanje Trump-Kim so iz Južne Koreje sporočili, da bi se srečanja lahko udeležil tudi predsednik Mun. Foto: Reuters
V času priprav na srečanje Trump-Kim so iz Južne Koreje sporočili, da bi se srečanja lahko udeležil tudi predsednik Mun. Foto: Reuters
Mike Pence
Severna Koreja se je ostro odzvala na opazke podpredsednika Pencea in znova omenila možnost jedrskega spopada. Foto: Reuters

Udeležba Muna je odvisna od pogovorov severnokorejskih in ameriških oblasti pred srečanjem, so po poročanju BBC-ja sporočili iz Modre hiše, predsedniške palače v Seulu.

Zgodovinski prvi vrh med predsednikom ZDA in voditeljem Severne Koreje je znova predviden za 12. junij v Singapurju. Ločeni ameriški delegaciji sta ta teden odšli "pripravljat teren" tako v Severno Korejo kot v Singapur.

Podrobnosti prihajajočega vrha so nejasne, pogovori pa naj bi se vrteli predvsem okoli jedrskega razoroževanja Korejskega polotoka.

Ameriški predsednik Trump je pred štirimi dnevi v Severno Korejo poslal uradno pismo, v katerem je zaradi "odprtega sovraštva" oblasti odpovedal načrtovano srečanje.

Obrekovanje Pencea in Choe
Vnovični besedni spopad se takrat za spremembo ni odvil med Trumpom in Kimom, temveč je ameriški podpredsednik Mike Pence Severno Korejo posvaril, da lahko konča kot Libija – kjer so uporniki leta 2011 voditelja Moamerja Gadafija ubili osem dni po oznanitvi jedrske razorožitve.

Namestnica severnokorejskega zunanjega ministra Choe Son-hui je Penceove komentarje označila za neumne, njega pa označila za "političnega bebca" ter posvarila ZDA, da je od njihovega ravnanja odvisno, ali se bosta državi zapletli v jedrski spopad. Njenim besedam je sledila Trumpova odpoved.

Vse odtlej so si tako ameriški kot severnokorejski uradniki prizadevali za ponovno vzpostavitev komunikacije, ameriška stran pa je bila deležna tudi kritik, da predsednik Trump in Bela hiša nista usklajena v zunanjepolitičnem delovanju.

Kim Munu potrdil zavezanost razorožitvi
Severnokorejski voditelj Kim Džong Un se je v sklopu priprav na morebitno srečanje s Trumpom nepričakovano srečal z Mun Dže Inom, ki je dan po srečanju potrdil Kimovo zavezanost jedrski razorožitvi in prihajajočemu srečanju s Trumpom.

Severna Koreja je medtem tudi onesposobila jedrski testni poligon Pungje Ri, za katerega pa so sicer kitajski znanstveniki sporočili, da je bil zaradi zadnjega testa z vodikovo bombo že tako ali tako neuporaben.