Protestniki v Vancouvru zahtevajo izpustitev Michaela Spavorja in Michaela Kovriga. Foto: Reuters
Protestniki v Vancouvru zahtevajo izpustitev Michaela Spavorja in Michaela Kovriga. Foto: Reuters

Kovrig in Spavor sta bila v Pekingu aretirana decembra 2018, le nekaj dni po tem, ko je bila v Vancouvru na zahtevo ZDA prijeta finančna direktorica Huaweija Meng Vandžu. Kanada je takrat aretacijo označila za "arbitrarno s ciljem doseganja političnih ciljev", a Kitajska je zavrnila, da bi šlo za "povračilni ukrep" zaradi prijetja Vandžujeve, navaja BBC.

Kanadčana obtožena zbiranja podatkov za "zunanje entitete"
Zdaj pa je kitajsko tožilstvo oba moška obtožilo "vohunjenja za kitajskimi nacionalnimi skrivnostmi" in zbiranja podatkov za "zunanje entitete". Kitajski sodni sistem je popolnoma pod nadzorom kitajske komunistične partije, kar pomeni, da so vsi, ki so obtoženi, tudi skoraj 100-odstotno obsojeni, navaja dopisnik BBC-ja iz Pekinga Stephen McDonell.

Podjetje, kjer je bil Kovrig zaposlen, je sporočilo, da Kovrig vse od aretacije ni videl odvetnika ali družine. Dovoljeni so mu bili le občasni konzularni obiski. "Michael je pošten človek. Z ničimer ni škodil Kitajski," so še zapisali na spletni strani podjetja. Kitajske oblasti sicer trdijo, da sta oba priprta v "dobrem stanju".

Vandžujeva medtem živi v hišnem priporu v Vancouvru in čaka na nadaljevanje sodnega postopka. ZDA, ki jo obtožujejo, da je kršila sankcije proti Iranu, zahtevajo njeno izročitev.