Državi sta se zavezali k tesnejšim vezem v času večjih napetosti v odnosih z ZDA. Foto: Reuters
Državi sta se zavezali k tesnejšim vezem v času večjih napetosti v odnosih z ZDA. Foto: Reuters
Kitajska tovarna
Podjetja iz obeh držav so sklenila za 18 milijard dolarjev poslov. Foto: Reuters

Ti sporazumi odsevajo "svetlo prihodnost" glede sodelovanja med obema državama, je dejal kitajski premier Li Kečjang. "Od konkurence k sobivanju, japonski in kitajski dvostranski odnosi so prešli v novo fazo. Z roko v roko s premierjem Lijem bi rad nadgrajeval naše vezi," je po srečanju s kitajskim kolegom dejal Abe.

Državi sta se zavezali k tesnejšim vezem v času večjih napetosti v odnosih z ZDA. Abe je še dejal, da sta državi sosedi in partnerici in da ne bosta grožnja druga drugi. Japonski premier se je srečal tudi s kitajskim predsednikom Ši Džinpingom. Abejev obisk je prvi najvišji kitajsko-japonski vrh po letu 2011.

Ši je dejal, da so se dvostranski odnosi vrnili na pravo pot in da bo Kitajska poskrbela, da se bo ta zagon nadaljeval. Državi bi morali voditi poglobljen strateški dialog, je dejal Ši, ki je dodal, da bi morali razvijati medsebojno razumevanje med Kitajci in Japonci.

Abe je Šija povabil na Japonsko naslednje leto, kot je sporočila japonska vlada, pa je kitajski predsednik odvrnil, da bo o obisku "resno razmislil".

Japonsko in Kitajsko združuje tudi zaskrbljenost zaradi ameriške trgovske politike v času administracije predsednika Donalda Trumpa. Peking in Washington sta uvedla vzajemne carine, Japonska pa na Kitajsko izvaža dele, ki jih uporabijo za izdelke, ki jih nato izvažajo tudi v ZDA.

Japonska mora medtem pri razvijanju odnosov s Kitajsko kot njeno največjo trgovsko partnerico paziti, da s tem ne razjezi ZDA, ki pa je njena najpomembnejša zaveznica na vojaškem področju.

Strinjanje o korejski denuklearizaciji
Japonski in kitajski premier sta se med drugim strinjala tudi o tem, da bosta njuni državi sodelovali, da bi dosegli jedrsko razorožitev Korejskega polotoka.

Abe je sicer dejal, da je Tokio "odločen" normalizirati diplomatske odnose s Pjongjangom, a le če bodo izpolnjeni določeni pogoji, vključno z denuklearizacijo in izpustitvijo ugrabljenih japonskih državljanov.

V odnosih med državama je sicer več občutljivih točk, med drugim ozemeljski spor glede skupine otokov v Vzhodnokitajskem morju, na Japonskem znane kot Senkaku, na Kitajskem pa kot Djaoju (Diaoyu). Zelo čustvena tema je tudi obdobje japonske okupacije kitajskega ozemlja v času druge svetovne vojne.