Pompeo je Abeju obljubil usklajen pogled glede Severne Koreje. Foto: Reuters
Pompeo je Abeju obljubil usklajen pogled glede Severne Koreje. Foto: Reuters
Mike Pompeo
Državni sekretar ZDA bo v nedeljo prispel v Pjongjang, nato pa pot nadaljeval v Seul in turnejo zaključil v Pekingu. Foto: Reuters

Na letu v Tokio je izrazil upanje, da bo ZDA uspelo pospešiti organizacijo drugega vrha med predsednikoma ZDA in Severne Koreje, Donaldom Trumpom in Kim Džong Unom. "Dvomim sicer, da se bomo dokončno dogovorili o srečanju, bi pa lahko govorili o mogočih krajih in datumih. Morda pa bomo šli celo dlje od tega," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Pompeo.

Japonski premier Šinzo Abe je na skupni novinarski konferenci pozval k usklajenosti Tokia in Washingtona glede severnokorejske jedrske grožnje. Pompeo mu je obljubil popolno usklajenost med pogledi ZDA in Japonske, preden odpotuje v Pjongjang. Prav tako mu je zagotovil, da bo na srečanju s Kimom spregovoril o vprašanju Japoncev, ki jih je pred desetletji ugrabila Severna Koreja.

Japonska, ključna ameriška zaveznica v Aziji, od Severne Koreje zahteva popoln seznam japonskih državljanov, ki so jih ugrabili, da bi jih usposobili za vohune. Japonska kot pogoj za normalizacijo odnosov med državama postavlja vrnitev vseh še živih ugrabljencev.

Zadnji Pompejev obisk sicer ni razveselil Severnih Korejcev, Pjongjang je njegovo zahteve označil za "mafijske". Nedavno je Severno Korejo razjezil z izjavo, da morajo mednarodne sankcije v veljavi ostati vse do jedrske razorožitve. V sredo je poudaril, da ima ideja soglasno podporo Generalne skupščine Združenih narodov, "čeprav imata Rusija in Kitajska ideje o tem, kako bomo pričeli razmišljati o času, ko jih bo primerno zmanjšati".

ZDA in Japonska blizu trgovinskemu sporazumu
Pompeo je še pristavil, da sta ZDA in Japonska po srečanju Abeja in Trumpa v New Yorku prejšnji mesec na poti k dokončanju trgovinskega sporazuma. Novi trgovinski sporazum naj bi japonsko avtomobilsko industrijo obranil pred novimi carinami. Trump je sicer nezadovoljen glede 69 milijonov dolarjev japonskega presežka v trgovanju med državama, približno dve tretjini presežka izhaja prav od avtomobilske industrije.

Pjongjang, Seul, Peking
Državni sekretar ZDA bo v nedeljo prispel v Pjongjang, nato pa pot nadaljeval v Seul, kjer se je bo srečal z južnokorejskim predsednikom Mun Dže Inom, ki je pomembno prispeval k zmanjšanju napetosti na Korejskem polotoku.

Turnejo bo v ponedeljek sklenil na Kitajskem. Pričakovati je, da bo obisk minil v precej napetem ozračju glede na vse očitke, ki iz Washingtona letijo na račun Pekinga. Ameriški podpredsednik Mike Pence je v četrtek Kitajsko obtožil vojaške agresije, nepoštenih trgovinskih odnosov, kršenja človekovih pravic in vmešavanja v ameriške volitve.