Med okuženimi z novim virusom je tudi 1716 zdravstvenih delavcev. Foto: Reuters
Med okuženimi z novim virusom je tudi 1716 zdravstvenih delavcev. Foto: Reuters

Število vseh smrtnih žrtev na Kitajskem se je medtem povzpelo na skoraj 1400.

Od skupno 1716 okuženih zdravstvenih delavcev, pri katerih so potrdili bolezen covid-19, je večina, 1102, iz Vuhana, žarišča nove bolezni. Še 400 okuženih zdravstvenih delavcev pa je iz drugih krajev pokrajine Hubej.

Ob tem je komisija za zdravje opozorila na tveganje, ki se mu izpostavljajo zdravniki in medicinske sestre zaradi pomanjkanja zaščitne opreme. Številni zdravniki morajo bolnike pregledovati brez mask ali zaščitnih oblek ali pa morajo zaščitno opremo zaradi pomanjkanja uporabiti večkrat.

Globus

Med umrlimi zaradi virusa je tudi 34-letni očesni zdravnik Li Venliang, ki je prvi opozarjal na izbruh novega koronavirusa. Njegova smrt je na Kitajskem prejšnji teden sprožila jezne odzive in kritike ravnanja kitajskih oblasti ob izbruhu virusa. Pojavile so se tudi zahteve po spremembah in večji svobodi govora na Kitajskem.

Število vseh smrtnih žrtev na Kitajskem zaradi novega koronavirusa se je medtem povzpelo na skoraj 1400, okuženih je skoraj 64.000 ljudi. Samo v najhuje prizadeti pokrajini Hubej so v enem dnevu odkrili 4823 okužb in ugotovili 116 smrtnih primerov. Postopno povečanje števila okužb v zadnjih dveh dneh je sicer posledica spremenjenega načina diagnosticiranja.

Letalski prevozniki iz skupine Lufthansa in finski letalski prevozni Finnair so prekinitev poletov na celinsko Kitajsko, ki so jo uvedli zaradi izbruha novega virusa, podaljšali do konca marca. Družbe Lufthansa, Swiss in Austrian Airlines so ustavitev poletov v Peking in Šanghaj, sprva napovedano do 29. februarja, podaljšali do 28. marca.


Zaradi manjšega povpraševanja bo Lufthansa tudi zmanjšala število poletov v Hongkong, kamor je doslej letela brez sprememb, z 19 povezavami na teden. Polete v Kitajsko je konec januarja ustavila ali omejila vrsta letalskih prevoznikov, med njimi British Airways, Air France, Cathay Pacific in Lion Air Group.


Medtem so se v nekaterih slovenskih potovalnih agencijah že seznanili s prvimi odpovedmi potovanj, drugje učinka epidemije še ne čutijo. Povsod zagotavljajo, da sta varnost in zdravje potnikov na prvem mestu.

Pomanjkanje opreme, poslopij, osebja

Izbruh je postavil kitajski zdravstveni sistem pred hudo preizkušnjo. Primanjkujejo tako oprema kot osebje in poslopja. Oblasti so v dveh tednih zgradile novi bolnišnici, v zasilne zdravstvene ustanove pa so spremenili številna poslopja.

Tako so v poslopje za karanteno za ljudi, ki naj bi bili okuženi z novim virusom, spremenili hotel v Vuhanu. Med številnimi tam nastanjenimi ljudmi sta bila tudi brata,
61-letni Vang Šiangkaj in 62-letni Vang Šiangju. Ob njunem prihodu v hotelu ni bilo zdravnikov, medicinskih sester ali medicinske opreme.

Japonska je medtem sporočila, da bodo nekaterim potnikom na križarki Diamond Princess, ki je v karanteni v Jokohami, dovolili izkrcanje. Najprej bodo lahko ladjo zapustili potniki, ki niso okuženi in so stari 80 ali več let, poroča BBC.


Zdravstveni minister Kacunobu Kato je dejal, da se bodo ti ljudje lahko izkrcali že v petek, a da bodo morali ostati nastanjeni v prostorih, ki jih bo dodelila vlada. Na ladji je med okoli 3700 ljudmi tudi šest slovenskih državljanov, ki pa ne kažejo znakov okužbe.

Naslednji dan je Šiangkaj videl, da je njegov brat ponoči umrl. Šiangjujevo telo so odpeljali v krematorij, družini pa je bilo sporočeno, da žalne slovesnosti niso dovoljene. Pepel umrlega lahko prevzamejo šele čez 15 dni po smrti.

Bratoma je pred prihodom v karanteno računalniška tomografija (CT) pokazala, da sta imela simptome viralne okužbe. A v bolnišnici niso mogli izvesti testa nukleinske kisline, zaradi česar ju niso mogli začeti zdraviti.

Mlajši od bratov, upokojeni voznik taksija Šiangkaj, po bratovi smrti ni želel ostati v hotelu. Namesto tega je živel sam v sorodnikovem domu. Žena ga je obiskovala vsak dan, dokler ni tudi sama zbolela, po mnenju zdravnikov zaradi istega virusa.

Njuna hčerka Vendžun ju zaradi prekinitve prevoza ne more obiskovati. V ponedeljek so jih obvestili, da se je sprostila postelja v bolnišnici. Ker javni prevoz ne deluje, je Vanga njegova 58-letna žena z invalidskim vozičkom pripeljala v 10 minut oddaljeno bolnišnico. Njegovo stanje se je medtem poslabšalo. Težko gre sam na stranišče in čaka na izide testa nukleinske kisline.

Število mrtvih zaradi novega virusa še narašča