Kitajska je v okolico Tajvana, ki ga ima za del svojega ozemlja, poslala več vojaških ladij in vojaških letal. Foto: Reuters
Kitajska je v okolico Tajvana, ki ga ima za del svojega ozemlja, poslala več vojaških ladij in vojaških letal. Foto: Reuters

Kitajska državna televizija je poročala, da so patrulje okoli Tajvana v bojni pripravljenosti.

Reuters navaja tajvanski varnostni vir, ki je dejal, da so kitajske vaje v morju med Tajvanom in Filipini vključevale tudi simulirane napade na letalonosilke in spremljajoče ladje ter podmornice.

Tajvansko obrambno ministrstvo pa je sporočilo, da so v nedeljo do poldneva po krajevnem času okoli Tajvana opazili 58 kitajskih letal, vključno z lovci Su-30 in bombniki H-6, pa tudi devet ladij, v dnevu prej pa so opazili 71 letal in prav tako devet ladij. Ministrstvo je dodalo, da so še posebej pozorni na kitajske raketne sile.

V Tajpeju so sporočili, da tajvanske sile ne bodo stopnjevale napetosti, a da se bodo "ustrezno" odzvale na kitajske vaje.

Kitajske vojaške vaje niso sprožile nikakršnih motenj ali panike v Tajvanu, kjer se življenje odvija kot običajno.

Lanskega avgusta, po obisku takratne predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi, je Kitajska prav tako sprožila obsežne vojaške vaje okoli Tajvana. Takrat so tudi izstreljevali rakete v morje blizu kopnega, tokrat pa tega niso napovedali.

ZDA so sporočile, da spremljajo kitajske vojaške vaje in da so prepričane, da imajo v regiji dovolj zmožnosti, da zagotavljajo mir in stabilnost.

Washington je leta 1979 sicer uradno prekinil diplomatske stike s Tajpejem v korist stikov s Pekingom, a mu ameriška zakonodaja nalaga, da Tajvanu pomaga pri obrambi.

Čeprav Tajvan od konca državljanske vojne leta 1949 deluje neodvisno od kitajske celine, ga Peking v okviru politike ene Kitajske še naprej obravnava kot del svojega ozemlja. K ponovni združitvi je na nedavnem zasedanju ljudskega kongresa spet pozval tudi kitajski predsednik Ši Džinping, Peking pa v ta namen ne izključuje uporabe sile.

Kitajska nadaljuje vojaške vaje okoli Tajvana