Srečanje Caj z McCarthyjem je razburilo Kitajce. Foto: Reuters
Srečanje Caj z McCarthyjem je razburilo Kitajce. Foto: Reuters

"Vau, LRK (Ljudska republika Kitajska) me je znova sankcionirala, že drugič," je v odzivu na Twitterju zapisala tajvanska predstavnica v ZDA, ki dejansko opravlja posle veleposlanice, potem ko se je tajvanska predsednica ta teden med postankom v ZDA srečala s predsednikom ameriškega predstavniškega doma Kevinom McCarthyjem.

Kitajsko zunanje ministrstvo je napovedalo sankcije tudi proti inštitutu Hudson in Reaganovi predsedniški knjižnici skupaj z njihovimi vodilnimi, saj so po njihovih besedah zagotovili platformo in zmogljivosti za, kot so imenovali, separatistične dejavnosti tajvanske predsednice.

Peking je univerzam, inštitutom, organizacijam in posameznikom na Kitajskem nemudoma prepovedal sodelovanje z inštitutom Hudson in Reaganovo knjižnico ter njihovimi vodilnimi, ki so jim tudi prepovedali vstop v državo in zamrznili vso njihovo lastnino na Kitajskem.

Tajpej: Peking se slepi

Na napoved sankcij se je že odzvalo tajvansko zunanje ministrstvo, ki je sporočilo, da se Kitajska nima pravice vmešavati, ko gre za potovanja Caj v tujino, in da se Peking "slepi", če misli, da bodo imele sankcije kakršen koli učinek. "Ne samo, da poglablja odpor naših ljudi, ampak razkriva iracionalno in absurdno naravo komunističnega režima," so sporočili iz Tajpeja.

Kitajske sankcije bodo imele le majhen učinek, saj predstavniki tajvanskih oblasti ne obiskujejo Kitajske, po drugi strani pa kitajska sodišča nimajo pristojnosti na Tajvanu.

Po obisku takratne predsednice ameriškega predstavniškega doma Nancy Pelosi na Tajvanu je Kitajska uvedla sankcije proti sedmim tajvanskim uradnikom in poslancem, vključno s Hsjao in jih obtožila, da so "zagovorniki neodvisnosti".

Kitajska ne priznava samostojnosti Tajvana in ima otok za del svojega ozemlja, ki ga bo nekoč znova priključila pod svojo oblast, če bo treba, tudi s silo.