Kitajska je vodilna država na svetu v uporabi tehnologije za prepoznavanje obraza in drugih tehnologij za nadzor. Foto: Reuters
Kitajska je vodilna država na svetu v uporabi tehnologije za prepoznavanje obraza in drugih tehnologij za nadzor. Foto: Reuters

Omejitev uporabe te tehnologije je obljubil direktor oddelka za znanost in tehnologijo na ministrstvu za izobraževanje Lei Čaodzi.

Obljuba sledi poročilu, da Farmacevtska univerza v Nandžingu preizkuša omenjeno tehnologijo za nadzor prisotnosti in vedenja študentov med poukom. Pilotni projekt je bil deležen kritik zaradi skrbi glede zasebnosti.

Lani so podobno mrežo nadzornih naprav, ki lahko učiteljem dajejo takojšnje povratne informacije o skoncentriranosti dijakov, vgradili v srednji šoli v Hangdzouju, poroča BBC.

"Moramo biti zelo previdni, ko gre za osebne podatke študentov," je dejal Lei. "Ne jih zbirati, če ni nujno. In poskušajmo jih zbirati čim manj, če jih že moramo".

Ministrstvo za izobraževanje je v četrtek izdalo smernice glede uporabe različnih aplikacij, ki jih uporabljajo izobraževalne ustanove, poroča časnik China Daily. Smernice priporočajo pristojnim institucijam in šolam, da pred uvedbo tehnologije pridobijo mnenje staršev, študentov in učiteljev.

Vse aplikacije, ki jih že uporabljajo, morajo biti registrirane do konca leta, da bi vzpostavili podatkovno bazo za boljši nadzor nad njihovo uporabo.

Med kontroverznimi tehnologijami, ki so že v uporabi, je recimo "inteligentna uniforma", ki nadzira lokacije dijakov v več šolah, poroča kitajski časnik Global Times.