Prebivalci Šanghaja čakajo na testiranje. Foto: Reuters
Prebivalci Šanghaja čakajo na testiranje. Foto: Reuters

Zdravstvena komisija v Šanghaju je v izjavi, v kateri je sporočila smrt trojice bolnikov, dejala, da so umrli kljub "vsem naporom, da bi jih rešili". Ob tem so pojasnili, da so imeli vsi trije pridružene zdravstvene težave. Doslej so oblasti zanikale, da bi v mestu v zadnjem izbruhu okužb kdo umrl zaradi covida-19, o čemer številni močno dvomijo.

Po navedbah STA-ja so v sredini marca v provinci Jilin na severovzhodu Kitajske potrdili dve smrti zaradi covida-19, ki naj bi bili prvi potrjeni smrti na Kitajskem v več kot enem letu.

Po navedbah šanghajskih oblasti je v mestu cepljenih le 38 odstotkov prebivalcev, starejših od 60 let.

V 25-milijonskem mestu bodo zdaj izvedli novo množično testiranje, kar pomeni, da se bo za večino prebivalcev začel že četrti teden zelo strogega zaprtja, ko je življenje skoraj v celoti obstalo. Od 10. marca so sicer v mestu izvedli že več kot 200 milijonov testiranj. Gre sicer za največji izbruh okužb po Vuhanu, kjer so virus najprej odkrili konec leta 2019.

Več milijonov prebivalcev Šanghaja je obsojenih na strogo mirovanje doma, tisti, pri katerih potrdijo okužbo, pa morajo v karantenske centre. V zadnjih tednih so se na družbenih omrežjih pojavila številna pričevanja Šanghajčanov, ki so se pritožili nad strogimi omejitvami v času zaprtja in predvsem nad pomanjkanjem hrane.

Sorodna novica Kitajska politika ničelne tolerance do covida: neskončna zaprtja, pomanjkanje hrane, ločevanje otrok

V mestu vsak dan potrdijo več kot 20.000 novih primerov okužb. V zadnjih tednih so oblasti razstavne prostore in šole spremenile v karantenske centre, vzpostavile so tudi zasilne bolnišnice.

Zadnji porast števila okužb predstavlja velik izziv za kitajsko ničelno strategijo glede covida-19, ki med drugim predpostavlja takojšnje zaprte in agresivne omejitve za zajezitev širjenja okužb. V tem se Kitajska najbolj razlikuje z drugimi državami, ki so v fazi sobivanja z virusom. Ker se različica omikron, se porajajo dvomi, ali je takšna strategija Kitajcev dolgoročno vzdržna.

BBC-jev dopisnik iz Šanghaja je ob novici o smrti treh okuženih poročal, da gre za dokaj čudno odločitev oblasti, da so zdaj potrdile smrtne žrtve. Nenavadno bi bilo, da v velemestu s 25 milijoni prebivalci ob takih številkah okuženih virus ne bi bil usoden še za nikogar. Mediji so namreč že poročali, da je bila okužba z novim koronavirusom usodna za več starejših bolnikov v samo eni od bolnišnic v Šanghaju. A po oceni oblasti to niso bile uradno potrjene smrti, osebe naj bi umrle zaradi drugih zdravstvenih težav. V zadnjih treh primerih so bile, tako poroča Robin Brant, okoliščine podobne, a so oblasti potrdile, da gre za smrt zaradi covida-19.