Oktobra so cene zelenjave na Kitajskem močno narasle. Foto: EPA
Oktobra so cene zelenjave na Kitajskem močno narasle. Foto: EPA

Časopis Economic Daily, ki uživa podporo vladajoče Komunistične stranke, je zavrnil ugibanja na družbenih omrežjih, da so poziv ministrstva za trgovino sprožile povišane napetosti v odnosih Pekinga s Tajvanom.

Namen priporočila je le zagotoviti, da prebivalcev ne bi presenetilo zaprtje javnega življenja na njihovem območju, po poročanju Reutersa piše časopis.

Vlada v Pekingu si pred najpomembnejšim kitajskim praznikom, lunarnim novim letom, ki bo februarja naslednje leto, običajno dodatno prizadeva za okrepitev dobave sveže zelenjave in svinjine.

Letos pa so razmere bolj kritične, saj so izjemne vremenske razmere v začetku oktobra uničile pridelke v Šandongu, kitajski pokrajini, kjer pridelajo največ zelenjave, izbruhi okužb z novim koronavirusom od severozahoda do severovzhoda države pa ogrožajo dobave hrane.

Prejšnji teden so se cene kumar, špinače in brokolija več kot podvojile v primerjavi s tistimi v začetku oktobra. Ponekod je cena špinače presegla tudi ceno svinjskega mesa. V zadnjih dneh so se cene sicer že nekoliko spustile.

Ministrstvo za trgovino je lokalne oblasti pozvalo, naj kupijo zelenjavo, ki se lahko hrani, in okrepijo omrežje za dostavo v nujnih primerih, da bi zagotovile učinkovite distribucijske poti.

Kitajska prav tako načrtuje sprostitev zalog zelenjave "ob pravem času", da bi obvladala naraščanje cen, je v ponedeljek poročala državna televizija. Ni sicer znano, kakšno zelenjavo imajo na zalogi in kako velike so te zaloge.

Trenutno na Kitajskem gojijo zelenjavo na 6,7 milijona hektarjev, je sporočilo ministrstvo za kmetijstvo.