Tajvanski obrambno ministrstvo je v soboto objavilo fotografije kitajskih vojaških letal, ki so vdrla v tajvanski zračni prostor. Na fotografiji kitajski lovec J-16 PLA Shenyang. Foto: EPA
Tajvanski obrambno ministrstvo je v soboto objavilo fotografije kitajskih vojaških letal, ki so vdrla v tajvanski zračni prostor. Na fotografiji kitajski lovec J-16 PLA Shenyang. Foto: EPA

Kitajska s temi dejanji krepi pritisk na ZDA in tajvansko vlado. ZDA so po skoraj sto kitajskih letalih v tajvanskem zračnem prostoru v zadnjih treh dneh Kitajsko pozvale, naj ustavi svoje "provokativne vojaške dejavnosti" v bližini Tajvana.

Tajvanski premier Su Cengčang je v soboto obsodil "vojaško agresijo" Kitajske. Uradni Peking se na drugi strani še ni odzval na prelete.

State Department bo pomagal Tajvanu

Tiskovni predstavnik State Departmenta Ned Price je dejal, da so "zelo zaskrbljeni zaradi izzivalne vojaške aktivnosti v bližini Tajvana", ki "spodkopava mir in stabilnost v regiji". Poudaril je še, da imajo ZDA interes za mir in stabilnost v Tajvanski ožini ter bodo Tajvanu še naprej pomagale pri ohranjanju "zadostnih zmogljivosti za obrambo".

Tajvansko zunanje ministrstvo se je zahvalilo ZDA za skrb in poudarilo, da Kitajska povečuje napetosti v indopacifiški regiji. "Ob izzivih Kitajske se je vlada naše države vedno zavezala, da bo izboljšala naše zmogljivosti za samoobrambo in odločno zaščitila tajvansko demokracijo, svobodo, mir in blaginjo," so zapisali.

Čez teden dni parado tajvanskih vojaških letal

Tajvan čez teden dni praznuje dan državnosti, na katerem je predviden govor predsednice Caj Ingven in vojaško parado v Tajpeju, ki bo vključevala tudi prelete bojnih letal.

Kitajska je v tajvanski zračni prostor pred zadnjimi dogodki vdrla septembra s 24 letali, in sicer kmalu po tistem, ko je Tajvan vložil prošnjo za pridružitev transpacifiškemu prostotrgovinskemu partnerstvu TPP-11.

Kitajska samostojnosti Tajvana ne priznava in otok obravnava za svoje ozemlje. V skladu s politiko "ene Kitajske" grozijo tudi, da si bodo nadzor nad tem ozemljem ponovno povrnili tudi s silo, če bo to potrebno.