Tajvan trdi, da Kitajska v zadnjem letu in pol redno pošilja svoja letala v njegov prostor zračne obrambe. Foto: Reuters
Tajvan trdi, da Kitajska v zadnjem letu in pol redno pošilja svoja letala v njegov prostor zračne obrambe. Foto: Reuters

Po navedbah tajvanskega obrambnega ministrstva je vdor v "območje identifikacije zračne obrambe" potekal v dveh valovih. V prvem valu je bilo 25 letal, ki jim je v drugem valu sledilo še 13 letal. Vdor je sovpadal z 72. obletnico nastanka Ljudske republike Kitajske, ki ima Tajvan za eno od svojih pokrajin in odločno nasprotuje vsakršnim težnjam otoka po samostojnosti.

Tajvan je v odzivu na kitajski vdor v zrak poslal bojna letala in vključil obrambne raketne sisteme za sledenje. Med letali, ki jih je poslala Kitajska, sta bila tudi dva bombnika H-6 in protipodmorniško letalo. Zadnji večji vdor se je zgodil junija letos, ko je v tajvanski obrambni zračni prostor poletelo 28 kitajskih vojaških letal.

Obtožbe o vojaški agresiji

Peking se še ni odzval na incident, v preteklosti pa je ob takih dogodkih zatrjeval, da gre za obrambo suverenosti države in odvračanje Tajvana od povezovanja z ZDA, ki so njegov najpomembnejši mednarodni partner.

Odziv Tajvana je bil oster in premier Su Ceng Čang je Kitajsko obtožil vojaške agresije ter ogrožanja miru v regiji.

Vdor kitajskih letal se je zgodil kmalu potem, ko so kitajske oblasti uporabile besedišče ustanovitelja komunistične Kitajske Mao Zedonga in tajvanskega zunanjega ministra Josepha Wuja označile za vreščečo muho zaradi njegovih prizadevanj za mednarodno promocijo Tajvana.

Sorodna novica "Ljudje nas vidijo, a se pretvarjajo, da ne obstajamo, samo zato, ker smo demokracija"