Foto: Reuters
Foto: Reuters

Do poteze prihaja teden dni potem, ko je Velika Britanija preklicala licenco kitajski državni televiziji.

V ozadju spora je poročanje BBC-ja o kitajskem nasilju nad ujgursko manjšino v severni pokrajini Sinkiang.

Sorodna novica Pričevanja o srhljivih posilstvih in mučenju Ujgurk v kitajskih taboriščih

Kot je zapisal v preiskavi kitajski nacionalni regulator za radiotelevizijo, morajo biti v skladu s kitajsko medijsko regulativo novice resnicoljubne in poštene, oddaje BBC-ja pa da so škodile nacionalnim interesom Kitajske in spodkopavale narodno enotnost.

S tem kanal po njihovem ni izpolnil zahtev za delovanje tujih medijev na Kitajskem, zato jim za eno leto ne bodo izdali dovoljenja za oddajanje. Le teden dni pred tem je tudi britanski regulator odvzel licenco kitajski televiziji v angleškem jeziku CGTN, zaradi obtožb, da je uredniški nadzor v resnici v rokah kitajske komunistične partije.

Med Londonom in Pekingom je več nerešenih vprašanj, najspornejša so Hongkong, tehnološki velikan Huawei in kratenje človekovih pravic manjšini Ujgurov v pokrajini Sinkiang.

Kitajsko razburil prispevek o Ujgurih

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kot smo poročali tudi na naših straneh, je BBC 3. februarja predvajal prispevek o mučenju in spolnem nasilju nad Ujgurkami v kitajskih prevzgojnih taboriščih. Zahodne obveščevalne službe so potrdile pristnost pretresljivega posnetka, na katerem več sto Ujgurov z zavezanimi očmi in obritimi glavami kleči na tleh, nato pa jih odpeljejo v prevzgojna taborišča.

Kitajski veleposlanik v Londonu Liu Šiaoming ni znal pojasniti, kaj se dogaja na posnetku, in zanikal obtožbe o iztrebljanju Ujgurov. Britanski zunanji minister Dominic Raab je prepoved BBC-ja označil za nesprejemljivo kratenje medijske svobode. Kot je zapisal na Twitterju, ima Kitajska eno najostrejših omejitev medijske in spletne svobode na svetu, kar škodi njeni podobi v svetu.

Na prepoved oddajanja so se odzvali tudi pri BBC-ju. "Stojimo za svojim novinarstvom in popolnoma zavračamo obtožbe netočnosti in ideološke pristranskosti," so zapisali v izjavi. "Naši novinarji so poročali o zgodbah iz Kitajske in Hongkonga verodostojno in pošteno, kot to počnejo po vsem svetu."