Foto: EPA
Foto: EPA

Razsežnost zlorab je razkrila preiskovalna reportaža BBC-ja, ki se je osredotočila predvsem na mučenje in spolno nasilje nad Ujgurkami.

Navedbe zdaj v Veliki Britaniji preiskuje posebno sodišče, ki mu predseduje odvetnik Geoffrey Nice. Ta je bil med drugim na čelu kazenskega pregona Združenih narodov nekdanjega srbskega voditelja Slobodana Miloševića.

Sorodna novica Sinkiang: kitajska pokrajina, kjer kamere nadzirajo vsak korak Ujgurov

"Ta grozodejstva so pretresla našo vest in morajo imeti resne posledice," pa je dejal predstavnik State Departmenta in s tem potrdil stališča tako zdajšnje kot prejšnje ameriške vlade, da Kitajska izvaja "genocid" nad Ujguri in drugimi muslimanskimi manjšinami v državi.

Kitajska vojska na ulicah Šindžjanga. Foto: EPA
Kitajska vojska na ulicah Šindžjanga. Foto: EPA

Britanski državni sekretar Nigel Adams je dejal, da BBC-jevo poročilo razkriva "očitno zlohotna dejanja". "Dokazi razsežnosti in resnosti teh kršitev so vseobsegajoči in slikajo resnično srhljivo sliko," je dejal parlamentu. "Ta vlada je predana, da se zavzame za konkretna dejanja, ko gre za Šindžjang."

"Kriki so odmevali"

V obsežni reportaži, predvajani v sredo in temelječi nad izpovedi prič, je BBC dokumentiral številne navedbe sistematičnih posilstev, spolnih zlorab in mučenj internirank, nad katere so se spravili policija in pazniki.

Sorodna novica Kitajske oblasti zbirajo DNK-vzorce vseh prebivalcev Sinkianga

Med drugim naj bi ženske mučili z elektrošoki in jih analno posiljevali z naelektrenimi palicami. Ženske so bile tudi podvržene skupinskim posilstvom in prisilni sterilizaciji.

Nekatere ženske so prisilili, da se slečejo in vklenejo z lisicami druge, preden so nadnje spustili paznike, ki so jih posiljevali. "Kriki so odmevali skozi celo stavbo," navaja ena od prič.

Nekatere ženske, ki so jih ponoči odpeljali iz njihovih celic, se niso nikdar vrnile, je za BBC povedala ena od preživelih, Tursunay Ziawudun.

Tiste, ki so se vrnile, so jim zagrozili, da naj nobeni od sojetnic ne povedo, kaj se je zgodilo z njimi. "Nikomur ne smeš povedati, kaj se ti je zgodilo, lahko se samo tiho uležeš. Cilj vsega tega je uničiti duha vseh."

Eden od številnih protestov proti represiji nad Ujguri. Foto: EPA
Eden od številnih protestov proti represiji nad Ujguri. Foto: EPA

Po navedbah Tursunday Ziawudun so se mnoge nekdanje interniranke po izpustitvi zatekle k alkoholu in mamilom in večkrat je videla svoje nekdanje sojetnice brez zavesti ležati na ulici.

"Pravijo, da ljudi izpuščajo, ampak po mojem mnenju je z vsakim, ki zapusti taborišče, konec." In točno to je, meni Tursunday Ziawudun, njihov načrt. Nadzor, internacija, indoktrinacija, razčlovečenje, sterilizacija, mučenje, posilstvo. "Njihov cilj je uničiti vse. In vsi to vedo."

Prisilno delo in sterilizacija

Poročilo je vzbudilo tudi ogorčenje avstralskih politikov in okrepilo pozive, naj Kitajska spusti inšpektorje Združenih narodov v Šindžjang.

Omenjena pokrajina je dom muslimanske ujgurske manjšine, v zadnjih letih pa tam kitajske oblasti izvajajo sila represivne akcije, pri čemer se sklicujejo na separatistično uporništvo.

Foto: EPA
Foto: EPA

Leta 2017 so oblasti začele zbirati DNK-vzorce vseh prebivalcev Šindžjanga, kamere spremljajo vsak njihov korak, skupine za zaščito človekovih pravic pa menijo, da je v taboriščih po tej pokrajini zaprtih najmanj milijon Ujgurov in drugih muslimanov.

Mednarodna skupnost Kitajsko obtožuje, da sili Ujgure, da povzamejo komunistično propagando in se odrečejo islamu, prisilno sterilizira ženske in uveljavlja prisilno delo v pokrajini.

Potem ko je kitajska vlada sprva zanikala obstoj taborišč, je nato priznala, da obstajajo, a da so to središča poklicnega usposabljanja, katerih cilj je v očeh muslimanskih manjšin zmanjšati privlačnost ekstremizma. Kitajsko zunanje ministrstvo je BBC-jevo poročilo ovrglo kot "napačno".