Kitajska je v delih dneva, ko je poraba električne energije največja, uvedla omejitve. Foto: EPA
Kitajska je v delih dneva, ko je poraba električne energije največja, uvedla omejitve. Foto: EPA

Podatki kitajskega statističnega urada kažejo, da se je indeks nabavnih menedžerjev (PMI) v mesečni primerjavi znižal za 0,5 točke, na 49,6 točke; vrednost indeksa PMI nad 50 točk predstavlja rast, vrednost pod 50 točk pa krčenje.

Gre za prvo krčenje indeksa po izbruhu pandemije covida-19, zaradi česar je morala Kitajska sprejeti ukrepe, ki so oslabili drugo največje gospodarstvo sveta.

Pomanjkanje elektrike so namreč povzročili manjše dobave premoga in vse strožji standardi glede izpustov, kar je prizadelo industrijo v več regijah na severu države, kar ogroža tudi svetovno dobavno verigo.

Kitajske oblasti zdaj pritiskajo na železnice in lokalne oblasti, naj okrepijo svoje zmogljivosti pri dobavi premoga elektrarnam.

Kitajska je največja porabnica premoga na svetu

Naročilo, ki ga je izdal močan kitajski državni načrtovalec, je namreč prišlo po omejenih zalogah premoga, strožjih standardih emisij in velikem povpraševanju po proizvodnji, ki je ceno premoga, največjega vira kitajske električne energije, dvignilo do rekordnih vrednosti.

Tovarne na severu države, ki so jim oblasti z namenom spodbujanja učinkovitosti postavile omejitve, koliko energije lahko porabijo, se na severovzhodu teh niso držale, saj se je izvoz okrepil po pandemiji koronavirusa. Foto: EPA
Tovarne na severu države, ki so jim oblasti z namenom spodbujanja učinkovitosti postavile omejitve, koliko energije lahko porabijo, se na severovzhodu teh niso držale, saj se je izvoz okrepil po pandemiji koronavirusa. Foto: EPA

Kitajska, največja porabnica premoga na svetu, je v prvih osmih mesecih letošnjega leta uvozila skupno 197,69 milijona ton premoga, kar je deset odstotkov manj kot v istem obdobju lani. Ob tem se je uvoz premoga avgusta, zaradi omejenih domačih zalog, zvišal za trikrat.

Drugo največje gospodarstvo na svetu ima v zadnjih časih težave z dobavo električne energije v 17 pokrajinah, kar je vodilo tudi v začasno zapiranje tovarn. Določene tovarne na severovzhodu države se namreč niso držale omejitev pri porabi elektrike, ki jim je bila določena.

Tako je moral dobavitelj ameriškega tehnološkega velikana Apple, koncern Unimicron Technology, od nedelje do četrtka ustaviti proizvodnjo v tovarnah v dveh regijah. Podobno so poročala številna druga podjetja, tudi dobavitelji proizvajalca električnih vozil Tesla. Najhuje je na severovzhodu države, kjer so številne cementarne in jeklarne.

V tovarni v severovzhodnem mestu Liaoning je bilo 23 delavcev prepeljanih v bolnišnico zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom, potem ko so zaradi prekinitve toka nenadoma prenehali delovati ventilatorji, je poročala državna televizija CCTV. Pekinški časopis Beijing News pa je objavil fotografije z natrpane ceste v mestu Šenjang, po kateri so vozila vozila v popolni temi, potem ko so semaforji in obcestne luči ugasnili.

Oblasti mirijo prebivalce

Ljudi pa skrbi, kaj bo prinesla zima. "Doma imam otroka in starejšega člana družine, če ne bo toplote, bomo imeli težave," je dejala obupana prebivalka.

Oblasti so ta teden prebivalce večkrat poskušale pomiriti z zagotovilom, da bo pozimi dovolj energije za gospodinjstva in za ogrevanje.