Foto: Reuters
Foto: Reuters

V delih dneva, ko je poraba največja, od prejšnjega tedna veljajo omejitve, prebivalci več mest, vključno s Čančunom, ki ima skoraj štiri milijone prebivalcev, pa pravijo, da prihaja do mrkov prej in trajajo dlje.

V provinci Liaoning je proizvodnja elektrike od julija močno upadla, prejšnji teden pa je postalo, kot so sporočili, pomanjkanje dobave "resno". Omejitve so z industrijskih obratov razširili tudi na gospodinjstva.

V mestu Liaojang je bilo 23 ljudi hospitaliziranih zaradi zastrupitve s plinom, potem ko se je zaradi električnega mrka v livarni ustavila ventilacija.

V Huludau pa so mestne oblasti prebivalcem naročile, naj v času visoke porabe ne uporabljajo električnih naprav, ki so veliki porabniki elektrike, kot so grelniki vode in mikrovalovne pečice. Ponekod se trgovski centri zapirajo prej kot običajno, poroča Guardian.

Prekinitev proizvodnje v nekaterih tovarnah povzroča skrbi, da bi lahko pred božičem prihajalo do pomanjkanja izdelkov, kot so pametni telefoni in druge naprave.

Gospodinjstva so prizadeta v času, ko se temperature na severu države ponoči spustijo skoraj do 0 stopinj Celzija. Nacionalna uprava za energijo je plinskim podjetjem in premogovnikom naročila, naj zagotovijo dovolj energentov za ogrevanje domov pozimi.

Omejevanje porabe energije zaradi okoljskih zavez

Pomanjkanje elektrike na Kitajskem, ki ga povzročajo manjše dobave premoga in vse strožji standardi glede izpustov, je prizadelo industrijo v več regijah in ogroža svetovno dobavno verigo.

Tovarne, ki so jim oblasti z namenom spodbujanja učinkovitosti postavile omejitve, koliko energije lahko porabijo, se na severovzhodu teh niso držale, saj se je izvoz okrepil po pandemiji koronavirusa.

Kitajska se je zavezala, da bo letos zmanjšala porabo energije za tri odstotke, da bi izpolnila svoje cilje v boju proti podnebnim spremembam. V zadnjih mesecih so regionalne oblasti okrepile svoje nadzorovanje zmanjševanja izpustov.