Lokalni mediji v Hongkongu so v času izginotja tajkuna poročali, da so ga ugrabili agenti s celinske Kitajske. Foto: Reuters
Lokalni mediji v Hongkongu so v času izginotja tajkuna poročali, da so ga ugrabili agenti s celinske Kitajske. Foto: Reuters

Šiao in njegovo podjetje Tomorrow Group sta bila spoznana za kriva "nezakonitega črpanja javnih depozitov, zlorabe zaupanja pri uporabi zaupane lastnine in nezakonite uporabe sredstev", je v izjavi zapisalo šanghajsko sodišče. Dodalo je, da je skupina Tomorrow Group zagrešila "kaznivo dejanje podkupovanja", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dejanja podjetja so "resno zmotila red finančnega upravljanja in resno ogrozila finančno varnost države", je še navedlo sodišče, ki je Tomorrow Group kaznovalo s 55 milijardami juanov (8 milijard dolarjev), samega Šiaoa pa s 6,5 milijona juanov (950.000 dolarjev) kazni.

Šiao in njegovo podjetje sta sicer priznala krivdo in sodelovala z oblastmi pri izterjavi nezakonito pridobljenih sredstev, piše v izjavi.

Šiao Džianhua je veljal za enega najbogatejših Kitajcev, ko naj bi ga leta 2017 ugrabili. Imel naj bi tesne povezave s političnimi elitami vladajoče komunistične partije, katerih zaupanja vreden finančni posrednik naj bi bil. Sam je nekoč dejal, da naj bi bil posrednik za kitajsko vodstvo, vključno z družino predsednika Ši Džinpinga, poroča AFP.

O Šiaou, ki je bil rojen na Kitajskem in ima kanadsko državljanstvo, ni bilo uradnih informacij, vse dokler Kanada julija ni potrdila, da mu grozi sojenje. Kanadsko veleposlaništvo je takrat sporočilo, da njihovim diplomatom niso dovolili dostopa na sojenje.

Kot je na spletni strani poročal Hurun Report, je bilo Šiaovo premoženje leta 2017 vredno skoraj šest milijard dolarjev. Lokalni mediji v Hongkongu so v času njegovega izginotja poročali, da so ga ugrabili agenti s celinske Kitajske, kar je takrat okrepilo strah pred krepitvijo vpliva Kitajske v tej finančni metropoli, še navaja AFP.