Maske niso več obvezne, ampak priporočljive. Foto: EPA
Maske niso več obvezne, ampak priporočljive. Foto: EPA

"Kot da je konec nekega obdobja," je odpravo obveznega nošenja mask na pekinški podzemni železnici komentiral eden izmed uporabnikov na družbenem omrežju Xiaohongshu.

Prejšnji teden so oblasti odpravile ukrep obveznega nošenja mask na javnem prevozu in v zaprtih javnih prostorih, kot so šole, trgovska središča in kinodvorane.

Iz uprave pekinške podzemne železnice so sporočili, da nošenje mask ni več obvezno, vendar jih vseeno še vedno močno priporočajo potnikom med vožnjo.

Glavni epidemiolog pri kitajskem centru za nadzor in preprečevanje bolezni Vu Zunjou je dejal, da se glede na podatke Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) pandemija covida-19 bliža koncu.

Kitajska je uvedla ene najstrožjih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirus, ki jih je nenadoma odpravila lani decembra, ko je opustila politiko ničelne tolerance do covida-19, v skladu s katero so med drugim sprejemali drastične ustavitve javnega življenja v večmilijonskih mestih.

Podatki kitajskih oblasti sicer kažejo na rahlo povečanje števila primerov covida-19 na začetku aprila, a strokovnjaki menijo, da ne bo več prišlo do novega obsežnega vala okužb po vsej državi.

Nekateri so sicer izrazili zaskrbljenost zaradi odprave omejitvenih ukrepov in zahteve po obveznem nošenju mask, saj so prepričani, da virus še vedno predstavlja grožnjo. "Upajmo, da ne bo drugega vala okužb," je na družbenem omrežju Weibo dejal eden izmed uporabnikov.

Maske ostajajo obvezne, če je posameznik okužen s covidom-19 ali kaže simptome obolenja, pa tudi v zdravstvenih ustanovah in domovih za starejše.