Foto: EPA
Foto: EPA

Turistični strokovnjaki kljub vnovičnemu popolnemu odprtju Kitajske ne pričakujejo navala turistov, kot je bilo to pravilo v nekaterih drugih državah po odpravi omejitev, prav tako ne pričakujejo večjih kratkoročnih učinkov na kitajsko ekonomijo, ne nazadnje je mednarodni turizem pred pandemijo covida-19 znašal zgolj 0,9 odstotka BDP-ja.

Kljub temu pa ponovno izdajanje vizumov pomeni napore Pekinga, da spet normalizira potovanja na Kitajsko. Območja v državi, za katera vizumi pred pandemijo covida-19 niso bili potrebni, bodo prosto dostopna tudi zdaj, je sporočilo kitajsko zunanje ministrstvo. Med temi območji so turistično zanimiv otok Hainan, kjer še posebej radi dopustujejo Rusi, prav tako pa vizumi niso potrebni za potnike na križarkah, ki se zasidrajo v šanghajskem pristanišču.

Gospodarske priložnosti za tujce, turistov ne pričakujejo

Podobno kot pred pandemijo vizumov ne bodo potrebovali niti prebivalci Hongkonga in Macaa, ki želijo vstopiti v eno najbolj razvitih kitajskih regij Guangdong, kjer v prestižnih hotelih radi prenočijo predvsem poslovneži. "Vnovično odprtje Kitajske ima pozitiven vpliv tudi na avstralsko gospodarstvo, saj bodo številni poslovneži lahko znova obiskali svoje partnerje, stranke in dobavitelje, prav tako bo lažje iskanje novih poslovnih priložnosti," je za Reuters povedal Vaughn Barber, predstavnik avstralske gospodarske zbornice na Kitajskem.

Čepav se Kitajci nadejajo vnovičnega obiska turistov, pa se jih v to azijsko državo vsaj za zdaj ne bo trlo. Reuters poroča, da Kitajska ni dobro zapisana pri številnih zahodnih demokracijah, prav tako pa se številni sprašujejo, ali so kitajske oblasti v preteklosti naredile dovolj, da zajezijo širjenje virusa. "Kar zadeva turizem, Kitajska več ni vroča destinacija," je za Reuters povedal anonimen vir in dodal: "Tudi razni prireditelji dogodkov se Kitajske izogibajo, predvsem ker je vse prepredeno s politiko."