Uradni izsledki preiskave nesreče letala še niso znani. Foto: Reuters
Uradni izsledki preiskave nesreče letala še niso znani. Foto: Reuters

Okoliščine nesreče so bile že od samega začetka skrivnostne. Sedem let staro letalo Boeing 737 je po podatkih kitajske uprave za civilno letalstvo (CAAC) strmoglavilo z višine več kot 8000 metrov v bližini mesta Vudžov v južni kitajski pokrajini Gvangši.

Na krovu je bilo 123 potnikov in devet članov posadke, vsi so bili kitajski državljani. To je bila najhujša letalska nesreča na Kitajskem v zadnjih 12 letih.

Kitajski organi doslej niso poročali o morebitnih tehničnih težavah letala, zato so se preiskovalci osredinili na dejanja pilotov oz. dogajanje v pilotski kabini, je poročal Wall Street Journal.

WSJ se sklicuje na strokovnjake, ki naj bi bili seznanjeni s predhodno oceno ameriških preiskovalcev o vzroku nesreče, ki vključuje tudi podatke, pridobljene iz poškodovane črne skrinjice letala.

"Letalo je naredilo natanko to, kar mu je nekdo v pilotski kabini naročil," je za WSJ dejal neimenovani vir in menil, da je nekdo v pilotski kabini namerno strmoglavil letalo.

CAAC se na nove ugotovitve še ni odzval, predtem pa je že večkrat zavrnil podobne ugotovitve medijev in jih označil za lažne informacije.