Kitajski premier Li Čjang in avstralska častna straža v Canberri v Avstraliji. Foto: Reuters
Kitajski premier Li Čjang in avstralska častna straža v Canberri v Avstraliji. Foto: Reuters

Kitajskega premierja so slavnostno sprejeli v parlamentu v Canberri, nato so sledili pogovori z avstralskim premierjem Anthonyjem Albanesejem. Li, ki je najvišji kitajski uradnik na obisku od leta 2017, je dejal, da njegovo potovanje v Avstralijo dokazuje, "da je ta odnos na pravi poti stalnega izboljševanja in razvoja", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Peking je v znak izboljševanja odnosov omogočil avstralskim državljanom omejen brezvizumski dostop do Kitajske, kar je gesta, ki je omejena na razmeroma majhno število držav. Avstralija je medtem sporočila, da sta se državi dogovorili o izboljšanju komunikacije s področja obrambe, s čimer sta želeli omiliti napetosti po nedavnih srečanjih v mednarodnih vodah.

Sta pa obe strani priznali, da so še vedno prisotna razhajanja. "Ne bomo se vedno strinjali in točke, o katerih se ne strinjamo, ne bodo preprosto izginile, če o njih ne govorimo," je dejal Albanese.

Sorodna novica Peking v znak otoplitve diplomatskih odnosov Avstraliji pošilja dve pandi

Avstralija je med drugim prejšnji mesec očitala Kitajski nevarno ravnanje, ko naj bi kitajsko vojaško letalo izstrelilo rakete na pot avstralskega vojaškega helikopterja nad Rumenim morjem. Canberra sicer velja za glasnega kritika kitajskih prizadevanj za krepitev vpliva na otoške države v regiji, o čemer je Albanese danes govoril tudi z Lijem.

Se pa odnosi krepijo predvsem na področju gospodarstva, med drugim sta državi opustili večino trgovinskih omejitev.

Li, ki počasi zaključuje svojo šestdnevno turnejo po Novi Zelandiji in Avstraliji, je medtem ob obisku živalskega vrta v Adelajdi v nedeljo napovedal, da bo Kitajska poslala nov par pand.