Li na obisku pri kitajskih pandah v živalskem vrtu v Adelajdi. Foto: AP
Li na obisku pri kitajskih pandah v živalskem vrtu v Adelajdi. Foto: AP

Novi pandi bi zamenjali pandi Wang Wang in Fu Ni, ki sta po besedah Lija "prijateljska sla kitajsko-avstralskih odnosov".

Lijev štiridnevni obisk Avstralije je prvi obisk kakega kitajskega voditelja v sedmih letih in je znak okrevajočih vezi med državama. Li je obljubil, da čeprav se bosta Wang Wang in Fu Ni do konca leta vrnili v domovino, bo Kitajska živalskemu vrtu v Adelajdi "kmalu poslala novi pandi, ki sta enako lepi, živahni, ljubki in mlajši".

T. i. diplomacija s pandami sega v čas dinastije Tang, ki je vladala Kitajski med letoma 618 in 907. Gre za prakso pošiljanja pand kot diplomatskih daril, Kitajska pa jo uporablja kot diplomatsko orodje, poroča BBC.

Kitajska si prizadeva okrepiti svoj vpliv na Južnem Pacifiku ter razširiti varnostne in gospodarske povezave z otoškimi državami, ki so zgodovinsko zaveznice Avstralije. To je že leta vir napetosti med državama, a so bilateralni odnosi padli na najnižjo točko, ko je nekdanji avstralski premier Scott Morrison leta 2020 pozval k mednarodni preiskavi izvora pandemije covida-19 na Kitajskem.

Peking se je na to odzval z uvedbo višjih obdavčitev, vključno na avstralsko vino. Lijevi avstralski gostitelji so ga med njegovim obiskom popeljali tudi na ogled ene od vinskih kleti kot opomnik, da je Peking šele nedavno sprostil davek na vino.

Določene razlike med državama ostajajo

Ob svojem prihodu v Adelajdo v soboto je Li pozdravil otoplitev odnosov med državama. "Medsebojno spoštovanje, iskanje skupnih točk in vzajemno koristno sodelovanje so ključni za odnose," je poudaril.

Ampak čeprav se odnosi med državama z menjavo vlade v Avstraliji leta 2022 izboljšujejo, razlike ostajajo, vključno s trgovinskimi ovirami in usodo zaprtega avstralskega prodemokratičnega blogerja Yanga Hengjuna, ki so ga kitajske oblasti aretirale na letališču v Guangdžovu leta 2019.

V ponedeljek se bo Li v Canberri sestal z avstralskim premierjem Anthonyjem Albanesejem.