Odnosi med Avstralijo in Kitajsko so se v zadnjih letih precej poslabšali, piše BBC. Vrnitev novinarjev pomeni novo fazo zaostrovanja odnosov med državama. (fotografija je simbolična) Foto: Pixabay
Odnosi med Avstralijo in Kitajsko so se v zadnjih letih precej poslabšali, piše BBC. Vrnitev novinarjev pomeni novo fazo zaostrovanja odnosov med državama. (fotografija je simbolična) Foto: Pixabay

"Kakšno olajšanje je biti doma," je ob prihodu na letališče danes dejal Bill Birtles, novinar televizijske družbe ABC (Australian Broadcasting Corporation). Skupaj s kolegom Michaelom Smithom (Australian Financial Review) je poiskal pomoč na avstralskem veleposlaništvu v Pekingu in konzulatu v Šanghaju, medtem ko so se avstralski diplomati s kitajskimi oblastmi pogajali, da bi jima dovolili, da zapustita državo, sta poročala avstralska medija.

Birtlesu in Smithu so predtem kitajske oblasti prepovedale, da zapustita državo, dokler ne odgovorita na vprašanja v povezavi s pridržano avstralsko televizijsko voditeljico Cheng Lei, ki dela za kitajsko državno televizijo. Novinarko so kitajske oblasti pridržale 14. avgusta. Kot Reuters navaja poročanje AFR-ja, so kitajske oblasti novinarja glede primera Cheng označile "kot osebi interesa."

BBC poroča, da je Kitajska sporočila, da so Chengovo pridržali, ker je osumljena "kriminalnih aktivnosti, ki predstavljajo ogrožanje kitajske nacionalne varnosti." Kitajska je novico sporočila po evakuaciji avstralskih novinarjev.

Birtles ob prihodu: Prejšnji teden je bil nadrealen

Po besedah Birtlesa je bila celotna situacija pravi "vrtinec in ne preveč prijetna izkušnja". Na Twitterju je zapisal, da je bil zelo razočaran, da je moral na tak način in v takih okoliščinah zapustiti Kitajsko. "To je bil pomemben del mojega življenja, prejšnji teden pa je bil naravnost nadrealen."

ABC je poročal, da so avstralski diplomati pretekli teden posvarili Birtlesa, naj zapusti Kitajsko. Nasvet je upošteval in uredil letalsko karto, Peking bi moral zapustiti prejšnji četrtek. Dopisnik je bil v noči s torka na sredo opolnoči na poslovilni pijači s kolegi in prijatelji, ko je v njegovo stanovanje vstopilo sedem policistov in mu povedalo, da ne sme zapustiti države, dokler ne odgovori na vprašanja glede "primera nacionalne varnosti". Takrat je poklical avstralsko veleposlaništvo za pomoč. Konzularni uradni so ga takoj prepeljali na veleposlaništvo, kjer je potem preživel naslednje štiri dni, poroča BBC. V tem času so ga v prisotnosti avstralskega veleposlanika na Kitajskem Grahama Fletcherja zaslišali. Enako se je v Šanghaju zgodilo Smithu, obiskali so ga kitajski policisti, zaradi česar se je potem zatekel na konzulat. Oba so izpraševali v povezi s primerom Cheng Lei.

Avstralska zunanja ministrica Marise Payne je potrdila, da sta avstralsko veleposlaništvo v Pekingu in konzulat v Šanghaju sodelovala v pogovorih s kitajsko vlado glede zagotovitve varne vrnitve novinarjev v Avstralijo. Kot je še sporočila televizijska družba ABC, so Birtlesa po nasvetu avstralske vlade pripeljali nazaj domov. Časopis Australian Financial, za katerega dela Smith, je v izjavi zapisal, da je "incident, katerega tarče sta bila novinarja, ki sta opravljala svoje delo, obžalovanja vreden."

Peking: Vse je bilo v skladu z zakonodajo

Kitajsko zunanje ministrstvo je po vrnitvi avstralskih novinarjev v domovino sporočilo, da Peking upa, da bosta državi sodelovali glede izboljšanja medsebojnega zaupanja in da bosta razširili sodelovanje. Ob tem so zapisali, da so oblasti v primeru novinarjev izvedle standarden postopek v skladu z zakonodajo.

Penny Wong, tiskovna predstavnica opozicijske delavske stranke je dejala, da po odhodu novinarjev Avstralija prvič po 70. letih prejšnjega stoletja nima nobenega dopisnika na Kitajskem. "To je res obžalovanja vredno."