Vklenjeni Jimmy Lai. Foto: Reuters
Vklenjeni Jimmy Lai. Foto: Reuters

71-letni Lai je ena najvplivnejših osebnosti v Hongkongu. Je lastnik tabloida Hong Kong in ustanovitelj medijske hiše Next Digital Media, obenem pa tudi eden najglasnejših prodemokratičnih glasov. V sredo so oblasti Laija in še dva izvršna direktorja podjetja Next Digital Media obtožile goljufije, potem ko so se morali v skladu z novim zakonom o nacionalni varnosti zaradi nedavne aretacije zglasiti na policijski postaji.

Preostala dva so po plačilu varščine izpustili, Laija pa zadržali. Trojico so obtožili kršenja najemne pogodbe, saj naj bi pisarne podjetja uporabljali v druge namene.

Lai je bil med več kot desetimi ljudmi, ki so jih avgusta v enem dnevu aretirali zaradi suma o kršenju novega zakona o varnosti, ki ga je Peking Hongkongu vsilil junija, piše BBC. Takrat so oblasti izvedle tudi racijo v uredništvu Laijevega časopisa Apple Daily. Laija so obtožili sodelovanja s tujimi silami in zarote. Do zdaj je bilo po novem zakonu, ki ga kritizirajo tako v tej polavtonomni deželi kot v tujini, aretiranih najmanj 31 ljudi, po črki drugih zakonov pa še vsaj 10.000.

Zaporne kazni za aktiviste

V sredo je sodišče na 13 mesecev in pol zaporne kazni zaradi vodenja nezakonitega protesta pred sedežem policije junija lani obsodilo enega vodilnih aktivistov gibanja za demokracijo Joshuo Wonga. Aktivista Agnes Chow in Ivan Lam sta bila obsojena na deset oziroma sedem mesecev zapora.

Protestniško gibanje v Hongkongu je še dejavno. Foto: Reuters
Protestniško gibanje v Hongkongu je še dejavno. Foto: Reuters

Vsi trije aktivisti gibanja za demokracijo v Hongkongu so na sojenju priznali krivdo za spodbujanje in organizacijo nedovoljenega protesta med lanskimi protesti za večje demokratične svoboščine. "Dnevi pred nami bodo težki, a bomo vzdržali," je zakričal Wong, ko so ga odpeljali iz sodne dvorane. Pred izrekom sodbe je na Twitterju zapisal, da bodo trpljenje in bolečina samo še okrepili njihov pogum in prepričanje o demokraciji in pravici. "Kletke ne morejo zakleniti naših duš," je pristavil.

Sodnik je ob izreku obsodbe izpostavil, da so obsojenci protestnike pozivali k obleganju sedeža policije in vzklikali gesla, s katerimi so spodkopavali policijo, zato je takojšen zapor edina ustrezna kazen.

Hongkong je bil lani sedem mesecev prizorišče množičnih in pogosto tudi nasilnih protestov, na katerih so milijoni zahtevali svobodne volitve. Oblasti so v odgovor proti številnim protestnikom sprožile kazenske postopke.