Pobudniki protestov v Hongkongu z leve proti desni: Agnes Chow Ting, Ivan Lam Long Ying in Joshua Wong Chi. Foto: EPA
Pobudniki protestov v Hongkongu z leve proti desni: Agnes Chow Ting, Ivan Lam Long Ying in Joshua Wong Chi. Foto: EPA

Vsi trije obtoženi ostajajo v priporu do izreka sodbe 2. decembra, kot navaja AFP, to kaže, da bodo obsojeni na zaporne kazni.

Čeprav so se sprva vsi trije obtoženi nameravali izreči za nedolžne, so zdaj krivdo priznali. Joshua Wong je pred sojenjem novinarjem dejal, da bodo nadaljevali boj za demokracijo in da ni čas za predajo. Ob tem je dodal, da čustveno zavrača to, da ga bodo zaprli, da pa se racionalno ne more pritoževati glede na druge. S tem je opozoril na več sto protestnikov, ki so že bili obsojeni.

Mnogi protestniki v kazenskih postopkih

Hongkong je bil lani sedem mesecev prizorišče množičnih in pogosto tudi nasilnih protestov, na katerih so milijoni zahtevali svobodne volitve. Oblasti so v odgovor proti številnim protestnikom sprožile kazenske postopke in sprejele zakon o nacionalni varnosti.

Po lanskih protestih, ki so bili še posebej nasilni, tudi zaradi izjemno nasilnega odgovora policije, so prijeli več kot 10.000 ljudi, ki jim danes sodijo.

Wong je bil kljub mladosti že večkrat v zaporu zaradi vodenja prodemokratičnih protestov. Aktivist je postal že kot najstnik in je proteste vodil že leta 2012. Od najstniških let sta aktivista tudi Ivan Lam in Agnes Chow. Wong je v javnosti postal še posebej znan kot eden od vodij Gibanja dežnikov, ki je leta 2014 organiziralo množične proteste za ohranitev demokracije v Hongkongu.