Na petkovih protestih se je zbralo na tisoče učiteljev in študentov. Foto: EPA
Na petkovih protestih se je zbralo na tisoče učiteljev in študentov. Foto: EPA

Že na petkovih protestih v glavnem mestu se je zbralo na tisoče učiteljev in študentov, ki so s povzdignjenimi rokami kazali tri prste na rokah, kar je znak upora. Protestniki so se kljub prizadevanjem vojske, da bi jih ustavila s tem, ko je ljudem onemogočila uporabo družbenih omrežij, zbrali tudi v soboto. "Vojaški diktator, padi, padi – demokracija, zmagaj, zmagaj!" je skandirala množica na največjem protestu od državnega udara, poroča britanski BBC. "Proti vojaški diktaturi," je bilo mogoče prebrati na enem od transparentov.

Že predtem so se po mjanmarskih mestih pojavljali posamezni protesti in uporniške akcije, ljudje so na primer zvečer po svojih domovih prepevali uporniške pesmi in ropotali s posodo.

Zakaj so blokirali družbena omrežja?

V petek zvečer je eden glavnih medmrežnih ponudnikov v državi Telenor potrdil, da so mu ukazali, da "do preklica" zapre dostop do Twitterja in Instagrama. Vodje državnega udara so v četrtek blokirali Facebook, s čimer so po njihovih besedah želeli doseči stabilnost. V soboto so se pojavila sicer nepotrjena poročila o tem, da so v državi dostop do spleta popolnoma zaprli.

Sorodna novica Po vojaškem udaru v Mjanmaru predsednika in voditeljico obtožili kršitev

Številni prebivalci 53-milijonskega Mjanmara so na Facebooku, ki je glavni vir informacij in novic v državi, spremljali dogajanje ob državnem udaru, toda tri dni pozneje so oblasti medmrežnih ponudnikom ukazale, naj to omrežje blokirajo. Po tej prepovedi je na tisoče uporabnikov svoje dejavnosti preusmerilo na Twitter in Instagram z uporabo ključnikov, s katerimi so izražali nasprotovanje vojaškemu prevzemu oblasti.

Voditelji državnega udara uradnih izjav ne dajejo, na francoski tiskovni agenciji AFP pa trdijo, da so videli nepreverjen dokument ministrstva, v katerem je zapisano, da obe družabni omrežji v javnosti povzročata napačna razumevanja.

Norveški ponudnik telekomunikacij Telenor je ob tej potezi izrazil "resno zaskrbljenost" in dejal, da je "izpodbijal nujnost in sorazmernost ukaza ... ter njegovo protislovje osvetlil z mednarodnim pravom o človekovih pravicah."

Odzivi spletnih velikanov

Tiskovna predstavnica Twitterja je dejala, da je odločitev zatrla "javni pogovor in pravice ljudi, da se sliši njihov glas", poroča Reuters. "Izgubili smo svobodo, pravico in nujno potrebujemo demokracijo," je na omenjenem družbenem omrežju zapisal uporabnik iz Mjanmara.

Facebook, ki je lastnik Instagrama, je oblasti v državi pozval, naj "obnovijo povezave, da se bodo lahko ljudje sporazumevali z družino in prijatelji ter dostopali do pomembnih informacij."

Številni prebivalci Mjanmara so na Facebooku, ki je glavni vir informacij in novic v državi, spremljali dogajanje ob državnem udaru. Foto: EPA
Številni prebivalci Mjanmara so na Facebooku, ki je glavni vir informacij in novic v državi, spremljali dogajanje ob državnem udaru. Foto: EPA

Priprli svetovalca Su Kija

Kot poroča Reuters, so priprli tudi avstralskega svetovalca Aung San Su Či za področje gospodarstva Seana Turnella. "Verjamem, da boste to kmalu izvedeli – sem namreč v priporu," je zapisal v zadnjem sporočilu in dodal: "Nečesa me obtožujejo, a nisem prepričan, česa. Sem dobro in sem močan, ničesar nisem zakrivil."

Aung San Su Či je trenutno po navedbah njenega odvetnika v hišnem priporu, obtožena je nezakonitega uvoza in uporabe komunikacijske opreme. Foto: EPA
Aung San Su Či je trenutno po navedbah njenega odvetnika v hišnem priporu, obtožena je nezakonitega uvoza in uporabe komunikacijske opreme. Foto: EPA

Aung San Su Či še vedno v priporu zaradi voki-tokijev

Aung San Su Či je trenutno po navedbah njenega odvetnika v hišnem priporu. Iz policijskih dokumentov je razvidno, da je obtožena nezakonitega uvoza in uporabe komunikacijske opreme, tj. voki-tokijev.

Vodja vojske Min Aung Hlaing trdi, da so bile volitve, ki so se zgodile 8. novembra lani, goljufive, volilna komisija pa njegove obtožbe zanika. Vojska je napovedala enoletno izredno stanje in zagotovila, da bo po ponovnih volitvah oblast prepustila zmagovalcu.