Modi je predsednik indijske vlade od leta 2014. Foto: Reuters
Modi je predsednik indijske vlade od leta 2014. Foto: Reuters

NDA z Modijevo Hindujsko nacionalistično stranko Baratija Džanata (BJP) na čelu je na parlamentarnih volitvah dobila 293 poslancev in s tem dobilo več kot zadostno večino v 543-članskem parlamentu.

Čeprav bo Modi postal premier že tretji zaporedni mandat, pa se je zgodilo prvič, da njegova stranka potrebuje regionalne stranke za podporo pri oblikovanju vlade. BJP, ki je v prejšnjih dveh mandatih v parlamentu užival zadostno večino, je na volitvah osvojil le 240 poslanskih sedežev, kar je veliko manj od 272 poslancev, ki so potrebni za sestavo lastne vlade.

Petnajstčlansko Nacionalno demokratično zavezništvo je v sredo sporočilo, da so se dogovorili za oblikovanje vlade in da so za svojega vodjo soglasno izbrali Modija, ki so ga na srečanju predstavnikov zavezništva v New Delhiju tudi uradno izvolili za svojega vodjo.

Kot so sporočili iz zavezništva, bo njihova vlada pod vodstvom Modija ohranila dediščino Indije in si prizadevala za celovit razvoj države.

Indijski mediji so poročali, da si Modijevi zavezniki, predvsem stranki Telugu Desam (TDP) in Džanata Dal, prizadevata za mesto predsednika spodnjega doma parlamenta, medtem ko naj bi BJP obdržal štiri ključna ministrstva – za zunanje zadeve, obrambo, notranjost in finance.

Iz NDA-ja so medtem sporočili, da bo Modi za svoj tretji mandat prisegel v nedeljo, 9. junija, s čimer bo postal šele drugi človek po junaku indijske osamosvojitve in prvemu premierju Džavaharlaluju Nehruju, in bo na položaju tri zaporedne mandate.

Po mnenju poznavalcev bo za Modija, ki je zadnja dva mandata vladal z absolutno večino svoje stranke v parlamentu, to težji mandat, saj se bo moral zanašati na koalicijske partnerje. V prihodnje bo moral bolj upoštevati stališča drugih, zato je mogoče pričakovati več demokracije.