Izidi naj bi bili znani v torek. Foto: Reuters
Izidi naj bi bili znani v torek. Foto: Reuters

Vzporedne volitve medtem napovedujejo prepričljivo zmago vladajoče hindujske nacionalistične stranke premierja Narendre Modija, ki se mu tako obeta tretji zaporedni mandat.

Predsednik volilne komisije Radživ Kumar je pohvalil izvedbo volitev, ki so v več fazah potekale od 19. aprila do 1. junija. Čeprav je bila volilna udeležba s 66,3 odstotka skoraj odstotno točko nižja kot leta 2019, pa se je volitev udeležilo doslej največ volivk in volivcev na svetu, in sicer 642 milijonov, je dejal.

To je poudaril kot zgodovinski dogodek za vse Indijce. Skoraj polovica med njimi, 312 milijonov, je bilo volivk, je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Kumar je še dodal, da so volitve pokazale neverjetno moč indijskih volivk in volivcev in da so minile brez večjih nasilnih incidentov.

Sorodna novica Zaradi vročinskega vala v Indiji umrlo najmanj 56 ljudi, močno monsunsko deževje ogroža Šrilanko

Nekoliko nižjo volilno udeležbo analitiki pripisujejo tudi nadpovprečno visokim temperaturam, ki so dosegale tudi več kot 45 stopinj Celzija. Samo v zvezni državi Utar Pradeš, kjer je bila temperatura 46,9 stopinje Celzija, je v soboto zaradi vročinskega udara umrlo 33 volilnih uradnikov, je še sporočil Kumar, ki je dodal, da bi morali verjetno volišča zapirati prej.

Izidi volitev naj bi bili znani v torek, večina vzporednih volitev pa je že napovedala prepričljivo zmago hindujske nacionalistične stranke Baratija Džanata Party (BJP) premierja Modija.

Opozicija dvomi o napovedih zmage BJP-ja

Opozicijska koalicija pod vodstvom Kongresne stranke je izrazila dvom o teh napovedih. Njeni predstavniki so se danes sestali z uradniki volilne komisije in jih pozvali k doslednemu upoštevanju smernic za glasovanje. Nekateri poznavalci namreč opozarjajo na nezanesljivost vzporednih volitev, katerih edini namen naj bi bilo pomagati vladajoči koaliciji pri ponarejanju rezultatov med štetjem glasov.

Stranka oziroma koalicija mora za oblikovanje vlade dobiti najmanj 272 sedežev v 543-članskem parlamentu. Poslanci in poslanke imajo petletni mandat, izvoljeni pa so po večinskem volilnem sistemu, kar pomeni, da v posameznem okrožju zmaga kandidat oziroma kandidatka, ki dobi največ glasov.

131 sedežev je rezerviranih za pripadnike kast in plemen, ki veljajo za deprivilegirane. Gre za okoli četrtino prebivalcev države. Indija je s približno 1,4 milijarde ljudi država z največ prebivalci na svetu. Okoli 80 odstotkov je hindujcev, sledijo jim muslimani, ki jih je približno 200 milijonov.