Premier Narendra Modi. Foto: EPA
Premier Narendra Modi. Foto: EPA

"Indija je v zadnjih 75 letih doživela veliko vzponov in padcev. V teh letih je bilo veliko žalosti in veliko dosežkov. Soočali smo se z naravnimi nesrečami, vojnami in drugimi težavami. Vendar je enotnost v različnosti postala naše vodilo," je v nagovoru v New Delhiju dejal Modi.

Indijski predsednik predstavil načrt razvoja države

Kot dva glavna izziva za razvoj Indije je poudaril korupcijo in nepotizem ter zatrdil, da je spoštovanje žensk pomemben steber za rast Indije.

Indija je z več kot 1,3 milijarde prebivalcev druga najštevilčnejša država na svetu za Kitajsko. Po podatkih Svetovne banke je Indija tudi šesto največje gospodarstvo na svetu, ki naj bi še naprej hitro raslo. Na prebivalca pa Indija velja za državo z nižjimi srednjimi prihodki, saj so ti globalno gledano še vedno podpovprečni.

Ob dnevu neodvisnosti so v Indiji potekale številne druge slovesnosti, po poročanju indijskih medijev pa je bilo pomiloščenih in predčasno izpuščenih več sto zapornikov. V skladu s smernicami, ki so jih izdale oblasti, so bili to zaporniki, ki so se med prestajanjem zaporne kazni zgledno obnašali. Indiji so že čestitali v Franciji, Združenem kraljestvu, ki je bilo nekdanja kolonialna sila, in Nemčiji.

Neodvisnost Indije je 15. avgusta 1947 razglasil Jawaharlal Nehru, ki je nato zaprisegel kot prvi indijski premier. Dan prej je neodvisnost razglasil Pakistan.

Indijska podcelina se je tako razdelila na dva dela, večinsko hindujsko Indijo in večinsko muslimanski Pakistan. Razkol je prinesel krvavo medversko nasilje ter povzročil eno največjih migracij v zgodovini človeštva ter prizadel milijone ljudi. Napetosti med jedrskima silama Indijo in Pakistanom, ki sta se v 75 letih zapletli v tri vojne, se nadaljujejo še danes.