Okolica vojaškega oporišča v Njonoksi. Foto: Reuters
Okolica vojaškega oporišča v Njonoksi. Foto: Reuters

Prebivalce kraja Njonoksa, kjer je tudi vojaško oporišče, v katerem se je zgodila nesreča, nameravajo evakuirati.

"Prejeli smo obvestila o načrtovanih dejavnostih vojaških oblasti, zato prebivalce Njonokse pozivamo, naj zapustijo ozemlje vasice do 14. avgusta," ruska tiskovna agencija Interfax navaja tamkajšnje uradnike.

Zdravniške delavce, ki so zdravili ranjence po nesreči, so poslali v Moskvo na preiskave, ruska tiskovna agencija Tass navaja neimenovani zdravniški vir. Zdravniki naj bi tudi podpisali sporazum, po katerem ne smejo razkrivati informacij o incidentu.

Ruska vremenska agencija Roshydromet je na šestih izmed osmih merilnih točk v Severodvinsku zaznala od štiri- do 16-krat povečano radioaktivno sevanje, poroča Al Džazira.

Vojska sprva zanikala povišanje stopnje sevanja

Sorodna novica Kakšno orožje je preizkušala Rusija, ko je umrlo pet znanstvenikov?

Ruska vojska je sprva trdila, da ni prišlo do izpustov radiacije. Lokalne oblasti Severodvinska so skoraj sočasno nato opozorile na porast radioaktivnega sevanja, ki pa naj ne bi bilo zadostno za radiacijsko bolezen.

Prebivalci mesta s 183.000 prebivalci so že pred dnevi preventivno kupovali jodove tablete. Z jodovimi tabletami, ki vsebujejo kalijev jodid, je mogoče preprečiti kopičenje radioaktivnega joda v ščitnici, ki lahko pride v človeško telo z vdihavanjem, uživanjem hrane in pitjem.

Nesreča na morski ploščadi vojaškega oporišča Njonoksa na severu Rusije se je zgodila v četrtek. Do zdaj še ni bilo uradnega pojasnila, zakaj je eksplozija med preizkušanjem orožja, ki je več ljudi odnesla v morje, povzročila sevanje.

Pogreb za pet znanstvenikov

Rusko obrambno ministrstvo je sprva sporočilo, da sta umrla dva človeka, šest pa da je ranjenih. Državno jedrsko podjetje Rosatom je nato ob koncu tedna sporočilo, da je umrlo pet njihovih delavcev, še trije pa so ranjeni. Skupno število žrtev po navedbah Al Džazire sicer ni znano.

Ruske jedrske inženirje so pokopali v ponedeljek v za javnost zaprtem mestu Sarov, okoli 370 kilometrov vzhodno od Moskve, kjer je že od 40. let prejšnjega stoletja rusko oporišče za razvoj jedrskega orožja. Predstavnik ruskih oblasti Sergej Kirijenko je umrle znanstvenike na pogrebni slovesnosti označil za prave junake. "Izpolnjujemo dolžnost domovine, njena varnost bo zagotovljena," je dodal.

Rosatom: Nesreča med testiranjem motorjev na jedrski pogon

Predsednik Putin je parlamentu marca lani predstavil jedrsko vodeno raketo Burevestnik. Foto: Reuters
Predsednik Putin je parlamentu marca lani predstavil jedrsko vodeno raketo Burevestnik. Foto: Reuters

Rosatom je v ponedeljek sporočil, da so znanstveniki testirali raketne motorje, ki jih poganja jedrska energija, a ni navedlo dodatnih tehničnih podrobnosti. "Najbolje za ohranitev spomina nanje bo, da nadaljujemo naše delo pri novih orožjih," je vodja Rosatoma Aleksej Lihačev napovedal nadaljevanje testiranj.

Ugibanja glede orožja

V javnosti se še naprej ugiba, katero orožje so znanstveniki testirali. Ker je Rosatom v izjavi omenil testiranje raketnega motorja z "virom energije iz jedrskega izotopa", so nekateri ruski mediji sklepali, da gre za jedrsko vodeno raketo 9M730 Burevestnik, ki jo je predsednik Vladimir Putin ruskemu parlamentu predstavil marca lani. Zveza Nato je raketo poimenovala SSC-X-9 Skyfall.

Tudi ameriški znanstveniki ugibajo, da gre za to orožje. "ZDA se ogromno učijo iz spodletele eksplozije rakete v Rusiji. Imamo podobno, a naprednejšo tehnologijo. Zaradi eksplozije ruskega Skyfalla so ljudje zaskrbljeni glede zraka okoli oporišča in daleč naokoli. To ni dobro!" je tvitnil predsednik Donald Trump.