Obisk Mun Dže Ina je prvi obisk kakšnega južnokorejskega predsednika v Pjongjangu v 11 letih. Foto: Reuters
Obisk Mun Dže Ina je prvi obisk kakšnega južnokorejskega predsednika v Pjongjangu v 11 letih. Foto: Reuters
Kim Džong Un in Mun Dže In
Na letališču v Pjongjangu je Muna in njegovo ženo nepričakovano pozdravil severnokorejski voditelj Kim Džong Un z ženo in več sto ljudi, ki so mahali z zastavicami Severne Koreje in združenih Korej. Foto: Reuters
Kim Džong Un pričakal Mun Dže Ina

Južnokorejski predsednik se je severnokorejskemu voditelju zahvalil za "drzno odločitev, da odpre novo dobo", poroča tiskovna agencija Reuters.

Po današnjem prvem krogu pogovorov, ki so trajali dve uri, se bosta voditelja ponovno sestala v sredo, ko bosta predvidoma oblikovala tudi skupno izjavo in ločen vojaški dogovor, ki naj bi omilil napetosti in preprečil oborožene spopade. Že tretji letošnji vrh med voditeljema bo potekal do četrtka, a v Seulu svarijo pred prevelikimi pričakovanji. Do srečanja prihaja v času, ko so se pojavili dvomi o resnosti obljub iz Pjongjanga glede jedrske razorožitve.

Kim je namreč že na aprilskem in majskem srečanju z Munom v obmejnem kraju Panmundžom obljubil, da si bo prizadeval za polotok brez jedrskega orožja, vendar doslej kakšnih konkretnih ukrepov še ni bilo. K jedrski razorožitvi se je severnokorejski voditelj zavezal tudi junija na srečanju z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom.

200-članska gospodarska delegacija
Po poročanju nemške tiskovne agencije DPA gre za prvi obisk kakega južnokorejskega predsednika v Pjongjangu po 11 letih. Muna, ki je bil posrednik v pogajanjih o severnokorejskem jedrskem programu, na tridnevnem obisku spremlja močna, več kot 200-članska gospodarska delegacija. V njej sta med drugim dedič skupine Samsung Lee Jae-jong in podpredsednik avtomobilskega koncerna Hyundai Motor Eui Sun-chung. Voditelja naj bi v sredo, po drugem krogu pogajanj, sprejela skupno izjavo in vojaški dogovor, v katerem naj bi se obvezala k zmanjšanju napetosti in preprečevanju oboroženih spopadov med državam.

Južnokorejski mediji so sicer pred začetkom vrha svarili, da so naložbe v Severni Koreji še tvegane in da bi morala Južna Koreja počakati z gospodarskimi projekti v severni sosedi, dokler ne bo pomembnega napredka o opustitvi severnokorejskega jedrskega programa.

Novo srečanje s Trumpom?
Kim si želi tudi novo srečanje s Trumpom, zato mu je poslal "izjemno toplo in pozitivno pismo", kot so dejali v Washingtonu. Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders je pred dnevi dejala, da so mu željo pripravljeni izpolniti.

Bela hiša je srečanja Trumpa in Kima 12. junija v Singapurju razglasila za velik uspeh, saj je Severna Koreja ZDA vrnila posmrtne ostanke nekaj ameriških vojakov iz korejske vojne z začetka 50. let prejšnjega stoletja. Drugih konkretnih rezultatov vrh ni prinesel, razen konca zmerjanja med voditeljema obeh držav. Kim je izrazil podporo jedrski razorožitvi Korejskega polotoka, a brez podrobnosti in urnika.

Kim Džong Un pričakal Mun Dže Ina