Na Kitajskem je zaradi dolgoletne politike enega otroka v družbi manj deklic oziroma žensk kot moških. Foto: EPA
Na Kitajskem je zaradi dolgoletne politike enega otroka v družbi manj deklic oziroma žensk kot moških. Foto: EPA

Število rojstev leta 2019 je padlo za več kot pol milijona, natančneje 580.000. To je pomenilo 14,65 milijona rojstev v lanskem letu, kar je najmanj od ustanovitve Ljudske republike leta 1949.

Število rojstev se zmanjšuje že tretje leto zapored: leta 2018 se je rodilo 15,23 milijona otrok, leta 2017 pa 17,23 milijona, ko je bila stopnja rodnosti 10 na tisoč prebivalcev. To je še vedno višje kot na Japonskem, kjer imajo osem rojstev na tisoč prebivalcev; v Sloveniji smo imeli leta 2018 1,61 rojstva na tisoč prebivalcev.

Število prebivalcev kljub temu narašča

Kljub temu pa se je število prebivalstva dvignilo z 1,39 milijarde na 1,4 milijarde, predvsem zaradi nizke stopnje smrtnosti. Zaradi padanja rodnosti se na Kitajskem vrstijo opozorila, da bosta starajoča se družba in zniževanje števila aktivnega prebivalstva vplivala tudi na kitajsko gospodarsko rast, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Da bi se Kitajska izognila demografski krizi, je leta 2015 sprostila politiko omejevanja rojstev, t. i. politiko enega otroka, ki ga je uvedla leta 1979, a ukrep ni imel želenega učinka. Tistim, ki so kršili to politiko, so grozili kazen, izguba zaposlitve in tudi prisilni splav. Politika enega otroka pa je imela tudi drugo temno plat. Zaradi spolne neuravnoteženosti je na Kitajskem 30 milijonov več moških kot žensk.

Kitajska ima danes sicer politiko dveh otrok, a si večina ljudi zaradi slabega ekonomskega položaja več kot enega otroka niti ne more privoščiti.