Rodnost na Kitajskem je kljub ukinitvi politike enega otroka nizka. Foto: EPA
Rodnost na Kitajskem je kljub ukinitvi politike enega otroka nizka. Foto: EPA

Raziskava akademije ugotavlja, da mora država uveljavljati politike za soočanje z manjšo delovno silo in starejšim prebivalstvom, poroča BBC. Obe spremembi skupaj bi namreč lahko povzročili "zelo neugodne družbene in gospodarske posledice", ugotavlja poročilo.

Po nekaterih podatkih pa število prebivalcev Kitajske že upada. Kot je ugotovil raziskovalec na univerzi Wisconsin-Madison v ZDA Yi Fuxian, je število rojstev na Kitajskem lani upadlo za 2,5 milijona, medtem ko so oblasti, ki so leta 2015 zaradi staranja prebivalstva vsem državljanom dovolile imeti dva otroka, pričakovale 790.000 rojstev več.

Število prebivalcev Kitajske se je lani tako prvič v najmanj 70 letih zmanjšalo, in sicer po ocenah za 1,27 milijona. To sicer niso uradne številke kitajskih oblasti.

Število delavcev stagnira, starostnikov vse več

Po zadnji oceni ZN-a ima Kitajska 1,41 milijarde prebivalcev in je država z največ prebivalci na svetu. Vlada je leta 2015 ukinila politiko enega otroka, saj število delavcev stagnira, nizka rodnost pa bo povzročila dodatne težave.

Do sredine stoletja naj bi prebivalstvo Kitajske upadlo na 1,36 milijarde, kar pomeni skoraj 200 milijonov manj delavcev. Če bo ostala rodnost nizka, pa bi lahko do leta 2065 število prebivalce padlo na 1,17 milijarde.

Raziskava napoveduje tudi povečanje stopnje odvisnosti, oziroma deleža delovno neaktivnega prebivalstva, kot so starejši in otroci.

Ukinitev politike enega otroka bo sicer koristna dolgoročno, a bo kratkoročno povečala število ljudi, ki jih vzdržujejo delovno aktivni prebivalci, pravi poročilo.

Po prejšnjih napovedih naj bi število kitajskih starostnikov do let 2035 naraslo na 400 milijonov. Leta 2017 jih je bilo 240 milijonov.