Foto: AP
Foto: AP

Po navedbah policije bi bilo lahko na letališču Kualanamu na Severni Sumatri s takimi že uporabljenimi paličicami testiranih do 9000 potnikov.

Policija meni, da je prevara potekala od decembra lani. Potniki za vkrcanje na letalo potrebujejo negativni izvid testa, letališče pa ponuja možnost testiranja s hitrimi testi Kimia Farme na kraju samem.

Po pritožbah potnikov, da so prejeli lažno pozitivne rezultate, je policija prejšnji teden na letališče poslala policista v civilu, ki se je izdajal za potnika. Potem ko so ga testirali, test pa je bil pozitiven, je policija izvedla racijo in odkrila, da so reciklirali uporabljen pribor za teste, poroča BBC.

Si je s prevaro zgradil vilo?

Aretirali so pet uslužbencev Kimia Farme, vključno z upravnikom podjetja. Obtoženi so, da so s pranjem in prepakiranjem paličic za teste kršili zdravstveno in potrošniško zakonodajo. Oblasti so zbrale prijave 23 očividcev, zdaj pa preiskujejo, ali je bil zaslužek od prevare (šlo naj bi za okoli 104.000 evrov) porabljen za gradnjo razkošne vile enega od osumljencev.

Kimia Farma, ki ima sedež v prestolnici Džakarti, je osebje, vpleteno v prevaro, že odpustila, ob tem pa obljubila, da bo poostrila nadzor.

Podjetju zdaj preti potencialna tožba potnikov, med njimi dveh odvetnikov, ki redno letita prek letališča Kualanamu. S skupinsko tožbo upata, da bosta od Kimia Farme iztožila po slabih 60.000 evrov za vsakega prizadetega potnika.

Indonezija je v pandemiji koronavirusa ena bolj prizadetih držav v Aziji – skupno so imeli 1,7 milijona okužb, 46.000 ljudi je s covidom-19 umrlo.