Opozicijski voditelj Chris Luxon je na dobri poti, da postane novi novozelandski premier. Foto: Reuters
Opozicijski voditelj Chris Luxon je na dobri poti, da postane novi novozelandski premier. Foto: Reuters

Delni izidi kažejo, da je prepričljiva zmagovalka Nacionalna stranka, ki je osvojila 40 odstotkov glasov, kar je veliko več, kot so ji kazale ankete.

Laburisti so močno poraženi, dobili so le 26 odstotkov glasov. Za večino mora koalicija v 120-članskem parlamentu zbrati 61 glasov. Luxonova koalicijska partnerica bo tako najverjetneje četrouvrščena stranka ACT, ki je zbrala devet odstotkov glasov.

Absolutna zmaga je nazadnje sicer uspela nekdanji premierki Jacindi Ardern leta 2020. Ardern je po odstopu januarja letos na položaju nasledil prav Hipkins. Ta je že priznal volilni poraz in dejal, da laburisti nikakor ne morejo sestaviti nove vlade.

Na tretje mesto so se uvrstili Zeleni z desetimi odstotki glasov, desničarska stranka ACT je četrtouvrščena z devetimi, populistično-nacionalistična stranka New Zealand First pa peta s šestimi odstotki. Luxon sicer pred volitvami v nasprotju z laburisti ni izključil možnosti sodelovanja z NZ First. Dejal naj bi celo, da bi z njo sodeloval, če bi to preprečilo, da sedanja levosredinska vladna koalicija, v kateri so laburisti, Zeleni in Maorska stranka, ostane na oblasti.

Nacionalna stranka se je v svoji kampanji zavzemala za razbremenitev Novozelandcev, ki pripadajo srednjemu razredu, boj z zgodovinsko visoko inflacijo in zmanjšanje dolga države.

Predvolilno kampanjo sta ob tem zaznamovala povečanje življenjskih stroškov in stopnje kriminala ter skrb za okolje.