42-letna nekdanja premierka med slavnostnim govorom v parlamentu. Foto: EPA
42-letna nekdanja premierka med slavnostnim govorom v parlamentu. Foto: EPA

Ardern je leta 2017 postala tretja novozelandska premierka in s 37 leti ena najmlajših svetovnih voditeljic. S položaja je odstopila januarja letos, saj ni več "našla dovolj energije za pravično opravljanje mandata".

"Dama Jacinda Ardern, ki je bila predsednica vlade od leta 2017 do 2023, prejema priznanje za svoje služenje Novi Zelandiji med nekaterimi največjimi izzivi sodobnega časa," je podelitev naziva napovedal njen naslednik Chris Hipkins.

Pri tem je izpostavil njen odziv na teroristični napad v Christchurchu leta 2019, v katerem je bilo ubitih 51 ljudi in po katerem je premierka v roku meseca dni prepovedala večino polavtomatskega orožja in jurišnih pušk.

Pohvalil je tudi ukrepe, ki jih je njena vlada uvedla za zajezitev širjenja novega koronavirusa, zahvaljujoč katerim je država zaznala eno najmanjših števil smrti zaradi covida-19.

Premierko so hvalili za odziv po terorističnem napadu na Christchurch. Foto: AP
Premierko so hvalili za odziv po terorističnem napadu na Christchurch. Foto: AP

Med pandemijo covida-19 je njena priljubljenost med Novozelandci zaradi ukrepov, naraščanja cen, krize dostopnosti stanovanj in gospodarske nestabilnosti sicer padla, proti premierki pa so v Wellingtonu potekali tudi množični protesti.

Uradna razlaga za podelitev naziva navaja še njena prizadevanja za zmanjšanje revščine med otroki v državi in poudarja, da je bila leta 2021 na seznamu 50 najpomembnejših voditeljev revije Fortune.

Ardern: Veliko stvari je zadevalo vse nas, ne posameznika

Seznam prejemnikov državnih priznanj so na Novi Zelandiji objavili na državni praznik ob rojstnem dnevu in kronanju kralja Karla III. Ardern je v preteklosti sicer večkrat napovedala, da bo Nova Zelandija zapustila britansko monarhijo in postala republika.

Jacinda Ardern je v prvem odzivu za Radio Nova Zelandija povedala, da je počaščena, vendar ima tudi dvome glede naziva. "Toliko stvari, skozi katere smo šli kot narod v zadnjih petih letih, je zadevalo vse nas, ne le enega posameznika," je sporočila.

Hkrati je dodala, da je enake besede slišala od številnih Novozelandcev, ki jih je v preteklih letih sama spodbujala, naj sprejmejo naziv. Zato je sprejem naziva zanjo način, da se zahvali – družini, kolegom, vsem ljudem, ki so jo podpirali pri opravljanju premierske vloge.

Aprila je nekdanja premierka sporočila, da se bo posvetila študiju na Univerzi Harvard, zaradi česar bo tudi izpustila novozelandske splošne volitve 14. oktobra letos.