Krajevni mediji so proteste označili za največji shod v zgodovini mesta, 30 kilometrov oddaljenega od meje s Kitajsko. Foto: Reuters
Krajevni mediji so proteste označili za največji shod v zgodovini mesta, 30 kilometrov oddaljenega od meje s Kitajsko. Foto: Reuters

Furgala so aretirali v četrtek, v petek pa je sodišče v Moskvi zanj odredilo dvomesečni pripor, v katerem bo moral počakati na sojenje. Obtožnica ga bremeni organizacije dveh umorov in enega poskusa umora poslovnežev pred 15 leti.

Guverner zanika odgovornost. Tudi njegova nacionalistična Liberalno-demokratična stranka mu je izrekla podporo in sporočila, da se je na ulicah Habarovska zbralo 35.000 ljudi, ki so protestirali proti aretaciji Sergeja Furgala.

Lokalni medij DVHab.ru je poročal, da se je na "največjem shodu v zgodovini mesta" s 600.000 prebivalci zbralo med 20.000 in 30.000 ljudi. Ljudje so vzklikali "Svoboda!" in "Sergej Furgal je naša izbira!". Protestniki so po pisanju BBC-ja vzklikali slogane proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu.

Manjši protesti so potekali tudi v drugih krajih v pokrajini Habarovsk na ruskem Daljnem vzhodu ob meji s Kitajsko. Policija po navedbah BBC-ja ni nikjer posredovala ali aretirala protestnikov.

Furgal pred dvema letoma močno porazil Putinovo stranko

Furgal je leta 2018 na pokrajinskih volitvah osvojil 70 odstotkov glasov, s čimer je močno porazil rusko vladajočo stranko Enotna Rusija. Liberalno-demokratična stranka je običajno zvesta Kremlju, vendar tokrat Frugalovi podporniki menijo, da je bila aretacija priljubljenega voditelja politične narave.

Guverner Furgal na sodišču v Moskvi. Foto: Reuters
Guverner Furgal na sodišču v Moskvi. Foto: Reuters

Podporniki so zbrali že več kot 40.000 podpisov pod peticijo za Frugalovo izpustitev, ki je svojo priljubljenost zgradil tudi na zmanjšanju zaposlenih v javni upravi in prodaji guvernerske jahte.

BBC-jeva dopisnica Sarah Rainsford poroča, da Frugala v primeru obsodbe najverjetneje čaka dosmrtna ječa. Njegovi podporniki se ob tem sprašujejo, zakaj so oblasti z obtožnico iz časov, ko je deloval kot poslovnež na trgu kovin, čakale do zdaj.

V torek aretacija svetovalca voditelja Rozkozmosa

Ivan Safronov. Foto: Reuters
Ivan Safronov. Foto: Reuters

V torek so aretirali svetovalca voditelja ruske vesoljske agencije Rozkozmos in nekdanjega novinarja Ivana Safronova. Ruska obveščevalna služba FSB ga bremeni izdaje oz. vohunjenja za eno izmed članic Nata. Safronov obtožbe zanika.

Istega dne so aretirali tudi novinarko Taisijo Bekbulatovo, urednico neodvisnega magazina Holod Media, domnevno prijateljico Safronova. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je dejal, da obtožbe izdaje niso povezane z njegovim nekdanjim novinarskim delom, Rozkozmos pa je sporočil, da aretacija prav tako ni povezana z njegovim delom v vesoljski agenciji.