10.000 protestnikov je zahtevalo demokratične spremembe v vojski naklonjeni vladi, na čelu katere je nekdanji general. Foto: Reuters
10.000 protestnikov je zahtevalo demokratične spremembe v vojski naklonjeni vladi, na čelu katere je nekdanji general. Foto: Reuters

Protestniki so zasedli pomembno križišče ob spomeniku demokracije v Bangkoku, postavljenem v spomin na revolucijo leta 1932, ko je bila odpravljena absolutistična monarhija.

Po navedbah organizatorjev, političnega gibanja Svobodni ljudje, se je demonstracij udeležilo okoli 10.000 ljudi. Podobno število protestnikov je potrdila tudi bangkoška policija. Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da gre za največje demonstracije od državnega udara leta 2014.

Protestniki zahtevajo razpustitev parlamenta, nove volitve, konec nadlegovanja opozicijskih aktivistov in spremembo ustave iz leta 2017, ki je omogočila uspeh na volitvah stranki zdajšnjega premierja, nekdanjega poveljnika vojske Prajuta Čan Oča.

"Konec diktaturi" in "država pripada ljudem" so vzklikali protestniki, jezni zaradi obtožb o vladni korupciji, aretaciji treh študentskih voditeljev in gospodarskega primanjkljaja zaradi koronavirusnih ukrepov.

Protestniki kritični tudi do kralja, kar je prepovedano

Med desetimi reformami študentskega demokratičnega gibanja je tudi omejitev pristojnosti kralja Mahe Vadžiralongkorna, ki so povezane z ustavo, njegovim premoženjem in oboroženimi silami.

Sočasno s protesti se je z zastavami Tajske in zlatimi portreti kralja zbralo tudi več deset privržencev kraljevine. Tajska zakonodaja prepoveduje vsakršno javno kritiziranje kralja, kraljice in najožjih družinskih članov.

Aktivisti so se predali policiji

Aktivist Anon Nampa se je po protestih predal policiji. Ni jasno, ali je bil tudi aretiran. Foto: Reuters
Aktivist Anon Nampa se je po protestih predal policiji. Ni jasno, ali je bil tudi aretiran. Foto: Reuters

Protesti proti premierju Prajutu, ki je leta 2014 vodil državni udar, in njegovi vojski naklonjeni administraciji so se začeli sredi julija. Napetosti so se povečale v preteklih dveh tednih, ko je policija pridržala tri aktiviste.

Trojico so sicer pozneje izpustili. Parit Čivarak se je zdaj znova pojavil na protestih in bil deležen podpore privržencev. Policija pa je ob tem sporočila, da so izdali zaporne naloge še za 12 ljudi. Skupina protestnikov se je po protestih odpravila do policijske postaje in izzvala policijo, naj jih aretirajo.

Demokratično gibanje na Tajskem, ki se delno navdihuje pri protestih v Hongkongu, zatrjuje, da so brez formalnega vodstva in da podporo za svojo kampanjo zbirajo pretežno prek družbenih omrežij.