Maldivijski predsednik Mohamed Muizzu. Foto: AP
Maldivijski predsednik Mohamed Muizzu. Foto: AP

Muizzujeva stranka Ljudski nacionalni kongres (PNC) je osvojila najmanj 66 sedežev v 93-članskem parlamentu, s tem pa bo imela tudi možnost spreminjanja ustave. Tako je dokončno prevzela oblast od Maldivijske demokratske stranke (MDP), ki je še pred nekaj meseci imela predsedniški stolček in večino v parlamentu. MDP je doživel katastrofalni poraz, saj je s prejšnjih 65 sedežev padel na le 12.

Nov sklic parlamenta naj bi zasedal na začetku maja.

Sorodna novica Maldivi zaradi strateške lege postali prizorišče rivalstva med Indijo in Kitajsko

Posel za kitajska podjetja

Muizzu velja za politika, ki je bolj kot tradicionalni zaveznici Indiji naklonjen Kitajski. V skladu s predvolilno obljubo, da na Maldivih ne bodo več gostili tujih oboroženih sil, je po zmagi na septembrskih predsedniških volitvah New Delhiju zapovedal, naj z otočja umakne svojih 89 vojakov. Muizzu se želi gospodarsko približati Kitajski, med drugim načrtuje gradnjo več tisoč apartmajev na sporno pridobljenem zemljišču. Že pred tem je več donosnih infrastrukturnih projektov namenil kitajskim državnim podjetjem.

Otoško državo, ki šteje več kot pol milijona ljudi, sestavlja več kot tisoč manjših otokov v Indijskem oceanu, ki se raztezajo prek približno 800-kilometrskega pasu južno od Indije in zahodno od Šrilanke. Mimo njih poteka več glavnih svetovnih pomorskih poti.

Zaradi nizke lege arhipelaga Maldivom zaradi podnebnih sprememb grozi, da bodo do konca stoletja popolnoma pod morsko gladino.