Foto: AP
Foto: AP

Mohamed Muizzu je bil za predsednika države izvoljen lani, napovedal je ohladitev odnosov z Indijo, zaradi česar so se odnosi med državama zaostrili. Njegova vlada je pozvala več deset indijskih vojaških uslužbencev, naj zapustijo državo. Parlamentarne volitve ne bodo vplivale na njegov položaj.

Nekaj več kot 284.000 volivcev izbira 93 poslancev za novo sestavo parlamenta za prihodnjih pet let. Opozicijske stranke, ki kritizirajo Muizzujevo zunanjo politiko in gospodarstvo, si prizadevajo za večino in od predsednika zahtevajo odgovornost.

Mohamed Muizzu je bil za predsednika izvoljen lani oktobra. Dotedanji župan prestolnice Male je zbral 54 odstotkov glasov in tako premagal nekdanjega predsednika Ibrahima Soliha.

Zdajšnja sestava parlamenta, v katerem prevladuje Indiji naklonjena Maldivijska demokratska stranka, ki jo vodi Solih, si prizadeva preprečiti prizadevanja Muizzuja za diplomatsko preusmeritev od Indije h Kitajski. Odkar je prišel na položaj, so poslanci blokirali tri njegove kandidate za člane vlade in zavrnili nekatere njegove proračunske predloge.

Pričakuje se, da po današnjih volitvah zaradi razhajanj v vseh glavnih političnih strankah, vključno z Muizzujevim Ljudskim nacionalnim kongresom (PNC), nobena stranka ne bo mogla sama dobiti absolutne večine, navaja AFP.

Izidi volitev bodo objavljeni takoj po zaprtju volišč.

Zdajšnji predsednik Mohamed Muizzu. Foto: Reuters
Zdajšnji predsednik Mohamed Muizzu. Foto: Reuters

Strateška točka v Indijskem oceanu

Maldivi, sicer poznani kot priljubljena luksuzna turistična destinacija in hkrati ena najdražjih v južni Aziji, so v zadnjem času postali tudi geopolitična žariščna točka. Obe azijski tekmici, Kitajska in Indija, namreč želita vpliv na tem strateško pomembnem območju.

Otoško državo sestavlja več kot tisoč manjših otokov v Indijskem oceanu, ki se raztezajo prek približno 800-kilometrskega pasu južno od Indije in jugozahodno od Šrilanke. Mimo njih poteka več glavnih svetovnih pomorskih poti.