Letalo je strmoglavilo v provinci Gazni, ki leži jugozahodno od Kabula. Iranska tiskovna agencija Fars je na spletu objavila kratek posnetek, na katerem je videti razbitine letala z oznakami ameriških zračnih sil. To naj bi bil bombardier E-11A, ki ga ameriška vojska uporablja za elektronski nadzor nad Afganistanom, poroča BBC.

Pripadniki afganistanske vojske v bližini kraja nesreče letala. Foto: EPA
Pripadniki afganistanske vojske v bližini kraja nesreče letala. Foto: EPA

Talibani: Sestrelili smo letalo
Predstavniki ameriške vojske so sporočili, da gre za manjše ameriško vojaško letalo, in dodali, da za zdaj ni dokazov, da bi bilo letalo sestreljeno. Je pa na območju, kjer je letalo strmoglavilo, močna prisotnost talibanov. Predstavnik talibanov Zabihulah Mujahid je tako sporočil, da so letalo sestrelili talibani, čeprav ni navedel, kako so to naredili, navaja Reuters.

Prvotno so poročali, da je letalo last afganistanske letalske družbe Ariana, kar je slednja že zanikala. Afganistanska agencija za civilno letalstvo pa je zanikala, da naj bi šlo za komercialni polet.

V Afganistanu so pogoste nesreče vojaških letal, predvsem helikopterjev. Nesreče so posledica slabih vremenskih razmer ali dotrajanosti plovil, poleg tega so vojaški helikopterji pogosto tarča napadov talibanov.

Maja 2010 v letalski nesreči umrlo 38 potnikov in šest članov posadke
Zadnja letalska nesreča potniškega letala v Afganistanu je bila maja 2010, ko je v slabem vremenu strmoglavilo letalo letalske družbe Pamir, ki je bilo na poti iz Kunduza na severu države v Kabul. Na krovu letala je bilo šest članov posadke in 38 potnikov.