Slovesnost je potekala v senci razdejanja, ki ga je povzročil tajfun Hagibis. Foto: Reuters
Slovesnost je potekala v senci razdejanja, ki ga je povzročil tajfun Hagibis. Foto: Reuters

Naruhito je med obredom sedel znotraj 6,5 metra visokega prestola Takamikura. Prebral je uradno izjavo, oblečen pa je bil v rumeno-oranžno obleko, ki jo nosijo le cesarji ob posebnih priložnostih.

"Prisegam, da bom vedno molil za srečo japonskega naroda in mir v svetu in da bom, ko bom stal ob strani japonskemu narodu, izpolnjeval svojo dolžnost kot simbol Japonske in enotnosti japonskega naroda," je dejal 126. japonski cesar.

"Mi, ljudje Japonske, bomo spoštovali vašo cesarsko visokost kot simbol države in enotnosti japonskega naroda," pa je dejal japonski premier Šinzo Abe, ki je takoj zatem trikrat vzkliknil "banzai!", kar pomeni "naj živi cesar", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Slovesnosti, ki je večinoma potekala v tišini, oglasili so se zgolj bobni ali gongi, se je udeležilo okoli 2.500 gostov, med njimi visoki predstavniki in monarhi iz več kot 190 držav, tudi slovenski predsednik Borut Pahor.

Dogodek je potekal v senci katastrofalnega tajfuna Hagibis, ki je Japonsko prizadel pred dobrim tednom dni in v katerem je umrlo skoraj 80 ljudi. Ker iskanje pogrešanih še poteka, nekateri prizadeti pa še vedno bivajo v zavetiščih, se je vlada odločila za odpoved enega glavnih delov slovesnosti, povorke v odprtem avtu, s katero bi se cesarski par predstavil javnosti.

Banketa za tuje goste niso odpovedali, dan po slovesnosti pa bodo v cesarski rezidenci priredili čajanko.

Množična amnestija

V okviru praznovanj ob ustoličenju novega cesarja je bila razglašena amnestija za več sto tisoč ljudi, obsojenih zaradi manjših kaznivih dejanj.

Cesarski par ima enega otroka, 17-letno princeso Aiko, ki ne more biti prestolonaslednica, ker je ženska. Zato je prestolonaslednik postal Naruhitov brat Akishino. Njegov sin, 13-letni Hisahito, je trenutno edini preostali naslednik.

Pomanjkanje moških naslednikov v cesarski družini je znova razvnelo razpravo o tem, da bi prestol lahko zasedle tudi ženske, vendar do zdaj ni bil narejen še noben uraden korak v to smer.

Kljub odprtemu vprašanju nasledstva monarhija ostaja zelo priljubljena. Anketa, ki jo je dan pred slovesnostjo objavila javna radiotelevizija NHK, je pokazala, da je 70 odstotkov Japoncev naklonjenih cesarski družini.

Naruhito uradno zasedel cesarski prestol