Lee Myung-bak mora za 15 let v zapor. Foto: Reuters
Lee Myung-bak mora za 15 let v zapor. Foto: Reuters

Zaradi korupcije je bil obsojen na 15 let zapora, plačati pa bo moral tudi 13 milijard vonov globe, kar je 10 milijonov evrov. 76-letnik, ki je bil predsednik Južne Koreje v letih 2008 in 2013, zaradi bolezni ni bil navzoč ob izreku kazni. Po njegovih besedah je obsodba politično motivirana.

"Glede na vse okoliščine je bila stroga kazen za obdolženca neizogibna," je dejal sodnik. Obtožnica s 16 točkami je bila proti Leeju vložena aprila. Sodišče je ugotovilo, da je bil Lee dejanski lastnik podjetja za proizvodnjo avtomobilskih delov, za katero je trdil, da je bratovo. Prek tega podjetja je vodil črne sklade, vredne 24 milijard vonov.

Obsojeni že trije nekdanji predsedniki
Sodišče je prav tako odločilo, da je kriv prejema skoraj šest milijard vonov od družbe Samsung Electronics v zameno za pomilostitev njenega prvega moža Lee Kun-heeja, ki je obsojen zaradi utaje davkov. Tako Samsung kot Lee sta zanikala obtožbe.

Lee je zadnji v vrsti nekdanjih južnokorejskih predsednikov, ki so končali za zapahi. Njegova naslednica Park Geun-hye je bila letos zaradi korupcije in zlorabe položaja obsojena na 33 let zapora. Pred njo sta bila nekdanja predsednika Chun Doo-whan in Roh Tae-woo v 90. letih prejšnjega stoletja obsojena zaradi izdaje in korupcije.