Šinavatra je bil tajski premier med letoma 2001 in 2006. Foto: Reuters
Šinavatra je bil tajski premier med letoma 2001 in 2006. Foto: Reuters

Kontroverzni milijarder je z zasebnim letalom zjutraj po krajevnem času pristal na letališču v Bangkoku, kjer ga je pozdravilo več sto podpornikov v značilnih rdečih majicah. Še več se jih je zbralo ob poti, po kateri so 74-letnega nekdanjega lastnika angleškega nogometnega kluba Manchester City prepeljali na vrhovno sodišče.

Tam so mu na podlagi treh obsodb, izrečenih v njegovi odsotnosti, odredili osem let zaporne kazni in ga tudi že prepeljali v zapor. Kot pišejo tuje tiskovne agencije, pa ni jasno, kako dolgo bo tam ostal, naj bi pa nameraval nemudoma zaprositi za kraljevo pomilostitev.

V domovino se je namreč vrnil le nekaj ur pred glasovanjem o novem premierju. Parlament je v skladu s pričakovanju na ta položaj izvolil tajkuna Sreto Tavisina kot vodjo koalicije, na čelu katere je prav Thaksinova stranka Pheu Thai. Sovpadanje njegove vrnitve z vrnitvijo stranke na oblast sproža ugibanja, da je bil v ozadju sklenjen dogovor glede njegove usode.

60-letni Sreta je na glasovanju zbral potrebno večino glasov v spodnjem domu parlamenta, ki ga sestavlja 500 izvoljenih poslancev, in v 250-članskem senatu, katerega člane imenuje vojska. Glede na štetje, ki so ga v živo prenašali na parlamentarni televiziji, je že osvojil skupno najmanj 374 glasov, potrebnih za izvolitev.

Tavisin je postal novi premier. Foto: Reuters
Tavisin je postal novi premier. Foto: Reuters

Konec negotovosti

Z izvolitvijo novega premierja se v državi končuje več mesecev trajajoča politična negotovost po majskih splošnih volitvah. Takrat je progresivna opozicijska stranka Naprej (MFP) pod vodstvom Pite Limjaroenrata dobila največ poslanskih sedežev, vendar ga parlament ni potrdil za premierja.

Oblikovanje vlade je nato prevzela Pheu Thai, ki je na volitvah zasedla drugo mesto. Ob tem je zapustila koalicijo strank pod vodstvom MFP-ja in sklenila zavezništvo s konservativci. V partnerstvo je stopila celo z nekaterimi vojski naklonjenimi strankami, povezanimi s preteklimi vojaškimi udari. Prav to naj bi omogočilo današnjo izvolitev Srete tudi v senatu.

Šinavatra, ki je obogatel v telekomunikacijski industriji, je bil za premierja izvoljen leta 2001, nato pa bil leta 2006 strmoglavljen v vojaškem udaru. Dve leti pozneje je pobegnil iz države, da bi se zaradi več kazenskih postopkov zaradi korupcije, zlorabe oblasti in nespoštovanje monarhije izognil zaporu.

V izgnanstvu ostaja njegova sestra Jingluck Šinavatra, ki je državo zapustila po vojaškem udaru proti njeni vladi leta 2014. Svojega brata je na poti v domovino pospremila do Singapurja.

Taksina ob vrnitvi v domovino pričakala množica ljudi