Na končne izide bo treba počakati nekaj tednov. Foto: Reuters
Na končne izide bo treba počakati nekaj tednov. Foto: Reuters

To so bile druge volitve na Tajskem po Prajutovem državnem udaru leta 2014 in prve po množičnih prodemokratičnih protestih leta 2020.

Preliminarni izidi bodo znani pozno zvečer, medtem ko bo treba na končne izide počakati še nekaj tednov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

95.000 volišč po državi se je zaprlo ob 17. uri po krajevnem oziroma ob 12. uri po srednjeevropskem času, nakar se je začelo štetje glasov. Volilna udeležba, ki naj bi bila po pričakovanjih visoka, za zdaj ni znana. Tajski mediji med današnjim glasovanjem sicer niso poročali o večjih težavah pri izvedbi.

Kot kažejo izidi vzporednih volitev, sta v vodstvu opozicijski stranki, desnosredinska Pheu Thai 36-letne Paetongtarn Šina, najmlajše hčerke izgnanega milijarderja in nekdanjega premierja Taksina Šinavatre, in levosredinska Move Forward Pite Limjaroenrata, ki sta prejeli več kot 60 odstotkov glasov, poroča časopis Bangkok Post, ki se sklicuje na podatke medijske organizacije Nation Group.

"Glede na številke, ki jih vidimo, lahko Pheu Thai in Move Forward ter druge opozicijske stranke oblikujejo koalicijsko vlado," je napovedal 42-letni Pita. Na podlagi prvih delnih izidov volitev po preštetih glasovih na 25 odstotkih volišč pa je po podatkih tajske volilne komisije Move Forward prejela skoraj dva milijona glasov, Pheu Thai pa 1,8 milijona. Na končne izide volitev bo sicer treba počakati še nekaj tednov.

Volišča so bila odprta med 8. in 17. uro po krajevnem času (med 3. in 12. uro po srednjeevropskem). Foto: Reuters
Volišča so bila odprta med 8. in 17. uro po krajevnem času (med 3. in 12. uro po srednjeevropskem). Foto: Reuters

Gospodarska stagnacija in zatiranje

Skoraj desetletje vladavine Prajuta in njegove rojalistične in tradicionalistične vlade je Tajski prineslo gospodarsko stagnacijo, slabo okrevanje po pandemiji covida-19 pa je prizadelo za državo pomemben turistični sektor.

Obenem je v državi skrb vzbujajoče zatiranje osnovnih svoboščin, močno pa se je povečalo tudi število pregonov na podlagi kaznivega dejanja obrekovanja ali groženj tajski kraljevi družini. Vendar pa naj bi alternative Prajutovi vladi ponujale le malo novega in naj bi volivcem večinoma dajale le populistične obljube.

Spodnji dom tajskega parlamenta ima 500 poslanskih mest. 400 poslancev volivci izberejo neposredno, 100 pa jih je izvoljenih po proporcionalnem sistemu. O prihodnjem premierju nato glasujejo poslanci in 250 senatorjev v zgornjem domu, ki pa jih je izbrala vojska. Ravno zaradi takšne ustavne ureditve od leta 2017 bi se premier Prajut utegnil obdržati na oblasti.

Ob tem se zdi tvorjenje koalicij za opozicijo neizbežno. Da lahko stranka predlaga kandidata za premierski položaj, mora namreč osvojiti vsaj 25 sedežev v spodnjem domu. Za izvolitev kandidat potrebuje skupno 376 glasov v obeh domovih parlamenta.

Na Tajskem se je od tridesetih let prejšnjega stoletja zvrstilo več kot deset državnih udarov. Številni se zato bojijo, da bi vojska ob morebitni zmagi opozicije lahko znova posredovala.

Parlamentarne volitve na Tajskem