Dečki in trener so zdaj v zdravstveni oskrbi. Foto: Reuters
Dečki in trener so zdaj v zdravstveni oskrbi. Foto: Reuters
Reševalci so opravili izjemno delo. Foto: Reuters
Potapljači so potrebovali kar šest ur, da so prišli po zahtevnem jamskem terenu do dečkov, in pet ur, da so jih rešili iz jame. Foto: Reuters
12 tajskih dečkov in njihov trener so na varnem
Tajska: Iz jame rešili vse dečke in trenerja
Na Tajskem rešili zadnje štiri dečke in trenerja
Slovenski učitelj na Tajskem o reševanju dečkov

Nekaj ur zatem so iz jame Tam Luan Nang Non prišli še štirje potapljači reševalci in avstralski zdravnik, ki so pomagali ujetim. S tem se je končala ena od največjih reševalnih akcij v tajski zgodovini, v kateri je sodelovalo okoli 1.000 reševalcev, med njimi 90 potapljačev. "12 članov ekipe Wild Boars in njihov trener so prišli iz jame in so na varnem," so na svojem profilu na Facebooku zapisali tajski tjulnji, pripadniki specialne enote mornarice, in dodali: "Nismo prepričani, ali je to čudež, znanost ali kaj." Ob tem so se tajski reševalci zahvalili za mednarodno sodelovanje. Vodja reševalne akcije Narongsak Osotanakorn je misijo označil za "ekipo Združenih narodov". Sodelovali so strokovnjaki in prostovoljci iz Velike Britanije, Kitajske, Mjanmara, Laosa, Avstralije, ZDA in Japonske. Med 90 potapljači je bilo 40 Tajcev, 50 pa tujih.

Mednarodna nogometna zveza je povabila mlade tajske nogometaše na finale svetovnega prvenstva, a jim zdravstveno stanje onemogoča pot v Moskvo. Fifa je medtem napovedala, da jih bo povabila na kakšen drug dogodek.

Dečki in njihov trener so bili v jami ujeti od 23. junija, potem ko je po njihovem vstopu v jamo območje zajelo hudo deževje in jim onemogočilo izstop. Po obsežni reševalni operaciji, v kateri so se domačim potapljačem pridružili tuji kolegi, so jih po tednu dni našli. Začelo se je načrtovanje zahtevnega reševanja. V petek je na poti iz jame, kamor je ujetim prinesel kisik, umrl 38-letni tajski potapljač Saman Gunan. V nedeljo so potem rešili prve štiri dečke, stare od 14 do 16 let, v ponedeljek pa še druge štiri, stare od 12 do 14 let. V torek so rešili tudi najmlajšega med njimi, starega 11 let.

Zadnja faza reševanja se je začela v torek ob 10.08 po krajevnem času, ko se je v podzemne rove jame spustilo 19 potapljačev. Trajala je približno osem ur. Kot poroča Guardian, je na Tajskem znova začelo deževati, zato je bilo reševanje še oteženo, predvsem zaradi bojazni, da bi se lahko gladina vode v jami znova dvignila. "Sprva smo nameravali vsak dan rešiti štiri ljudi, da bi lahko uporabili iste potapljače. Ampak potem bi tam ostal samo en človek, zato smo se odločili, da danes rešimo vseh pet," je dejal tajski notranji minister Anupong Paočinda. Medtem so fante in trenerja, ki so jih rešili zadnje, že prepeljali na pregled v bolnišnico, kjer so v karanteni preostali dečki.

Dečki nosijo sončna očala
Kot je še pred rešitvijo zadnje peterice pojasnil Džesada Čokedamrongsuk s tajskega ministrstva za javno zdravje, so vse rešene dečke temeljito zdravstveno pregledali, naredili so vse od krvnih preiskav do slikanja pljuč, srca, pregleda oči in njihovega duševnega stanja. Prav tako so jih oskrbeli z intravenozno terapijo in antibiotiki ter jih cepili proti tetanusu in steklini.

Dečki preventivno še vedno nosijo sončna očala, saj so bili tako dolgo v temi, da so njihove oči izredno občutljive za svetlobo. Prav tako so okrepili njihovo prehrano in jim ob sprva tekoči hrani zdaj dovolili kruh in čokolado, česar so si v torek zjutraj tudi najbolj zaželeli. Čeprav imajo v svoji sobi televizijo, je za zdaj še ne smejo gledati, da ne bi postali razdraženi, poroča Guardian. Starše so za zdaj lahko videli le skozi zastekljeno steno, niso se jih pa mogli dotakniti.

V bolnišnici še sedem dni
Na opazovanju v bolnišnični oskrbi bodo še najmanj sedem dni, dokler zdravniki ne bodo prepričani, da se v jami niso okužili. Pitje okužene vode ali izpostavljenost iztrebkom ptic ali netopirjev bi namreč lahko vodilo do nevarnih okužb. Fantje so sicer povedali, da v jami niso videli nobenih živali. Strokovnjaki opozarjajo, da jim bodo morali nuditi tudi svetovanje za soočenje s travmo, saj so bili dolgo v negotovosti, ali bodo preživeli.

Reševanje dečkov iz jame je trajalo šest ur v eno smer in pet nazaj. Potapljači so morali vsakega dečka posebej voditi skozi ozke prehode, pred tem so jim dali močna pomirjevala, da jih med reševalno akcijo ni zgrabila panika. Nihče izmed mladih nogometašev nima izkušenj s potapljanjem, zato so strokovnjaki opozarjali, da bi jih lahko medtem zgrabila panika. Danski potapljač Ivan Karadzic je za danski radio razkril, da dečki v nedeljski reševalni akciji "niso bili popolnoma omamljeni, a tudi odzivali se niso več čisto prav".

Proces je vključeval hojo, bredenje po vodi, plezanje in potapljanje ob vodilni vrvi. Reševali so jih s pomočjo vrvne tehnike, pri čemer so otroci nosili maske čez ves obraz, vsakega pa sta spremljala dva potapljača, ki sta nosila tudi njihove kisikove bombe. Potapljača sta bila pripeta na otroka spredaj in zadaj, vodila pa sta ga čez več kot dva kilometra dolge, ozke koridorje ob pomoči svetilk in vodilne vrvi.

Kazenska ovadba trenerja?
Nogometnemu učitelju dečkov zdaj grozi kazenski pregon, čeprav ga starši dečkov ne obsojajo. Kot je za televizijske Odmeve povedal Matjaž Horvat, slovenski učitelj na Tajskem, se je trener že opravičil staršem in jim zagotovil, da "bo poskušal poskrbeti za otroke po svojih najboljših močeh". "Tajska je zelo hierarhična država, v kateri so starši zelo spoštovani, in če so podprli učitelja in ga ne obtožujejo, bo verjetno z njim vse v redu. Res pa je, da trenutno policija postaja raziskuje možnosti, da bi ga obtožila, ker je dečke odpeljal v jamo, a o tem govoriti je še prezgodaj. Osebno upam, da ga ne bodo, saj menim, da se je dobro izkazal."

12 tajskih dečkov in njihov trener so na varnem
Tajska: Iz jame rešili vse dečke in trenerja
Na Tajskem rešili zadnje štiri dečke in trenerja
Slovenski učitelj na Tajskem o reševanju dečkov