V zgradbi hotela so kršili varnostne predpise. Foto: Reuters

"17 ljudi je umrlo, dva sta ranjena in še vedno v bolnišnici," je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA dejal predstavnik gasilcev Vipin Kental in dodal, da je požar že pod nadzorom.

"Požar je izbruhnil v zgornjih nadstropjih, verjetno zaradi kratkega stika na električni napeljavi. Ker je bilo zgodaj zjutraj, je večina žrtev spala in umrla zaradi zadušitve," je dejal.

Ko je izbruhnil požar, je bilo v hotelu s 65 sobami približno 150 ljudi. Gasilci so iz hotela rešili 35 ljudi. Med žrtvami sta tudi ženska in otrok, ki sta se pred ognjem skušala rešiti s skokom skozi okno.

Videoposnetki prič prikazujejo obsežen požar na terasi na vrhu stavbe. Kot je dejal Kental, je v zgornjem nadstropju hotela restavracija, kjer so našli vnetljive plošče iz pleksistekla, s čimer so v hotelu kršili protipožarne varnostne predpise.

Tožilstvo je že sprožilo preiskavo. Odredili so tudi požarni nadzor stavb na območju. Kot je na Twitterju zapisal minister za zdravje New Delhija Satyendar Jain, so bila očitno kršena pravila. Zgradba, v katerem je hotel, ima namreč namesto štirih šest nadstropij.

V Indiji so požari, ki zahtevajo številne žrtve, pogosti zaradi slabih protipožarnih varnostnih ukrepov. Decembra lani je v požaru v bolnišnici v Mumbaju umrlo 10 ljudi, več kot 130 pa je bilo poškodovanih.