Parlament je predlog zakona sprejel v tretjem branju z 68 glasovi proti 51. Podpisati ga mora še generalni guverner, kar pa je zgolj formalnost.

Pravosodni minister Andrew Little je izpostavil, da je tako modernizirana zakonodaja ženskam dala nadzor nad njihovimi telesi. Čeprav zakona niso nikoli uveljavljali in žensk, ki so naredile splav, niso sodno preganjali, je Little poudaril, da so bile spremembe potrebne, saj je bil splav edini medicinski postopek, ki je bil obravnavan kot zločin.

Po prihodu Jacinde Ardern na oblast je Nova Zelandija sprejela vrsto novih zakonov in zakonskih sprememb. Foto: Reuters
Po prihodu Jacinde Ardern na oblast je Nova Zelandija sprejela vrsto novih zakonov in zakonskih sprememb. Foto: Reuters

Izpostavil je, da bo od zdaj splav upravičeno obravnavan kot zdravstveno vprašanje. Ženske lahko skupaj z zdravnikom odločitev sprejmejo v prvih 20 tednih nosečnosti.

Zaradi prejšnjega zakona so namreč ženske, ki so hotele umetno prekiniti nosečnost, morale iti skozi vrsto ovir, splavi pa so bili manj varni. Zdaj bodo lahko pravočasno dobile nasvete in tudi obravnavo, je poudaril minister.

Kot kažejo uradni podatki, je leta 2018 v Novi Zelandiji splav naredilo 13,5 na 1000 žensk, starih od 15 do 44 let. To je toliko kot v ZDA in skoraj dvakrat več kot v Nemčiji, navaja dpa.